Digibron.nl

Tweetal aangehouden voor moord op Fagel

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 7 augustus 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 8 (Binnenland/Buitenland)

UTRECHT (ANP) - De politie lieeft gisteren twee mannen uit Nijmegen aangeliouden die ervan worden verdacht twee jaar geleden de 42-jarige restauranthouder Gerard Fagel te hebben doodgeschoten. Fagel werd op 9 juni 1989 in zijn slaapkamer —gelegen boven zijn exclusieve restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin— door een pistoolschot om het leven gebracht.

Het leek er aanvankelijk op dat de moord zou worden bijgeschreven op de lijst van onopgeloste zaken, maar met de aanhouding van het Nijmeegse duo —dat overigens niet heeft bekend- denken Justitie en de politie een goede slag geslagen te hebben. De twee verdachten, de 27-jarige E, L. en de 21-jarige S. Z., zijn wegens het plegen van vermogensdelicten oude bekenden van Justitie.

De Utrechtse persofficier mr. P. van der Molen wil in het belang van het onderzoek niet veel bijzonderheden geven maar ze wilde wel kwijt dat Justitie het voorshands houdt op een uit de hand gelopen inbraak. Na de moord werd bekend dat er uit een vitrine een aantal juwelen was verdwenen. Ook denkt Jusititie dat het ging om een inbraak omdat er tussen de twee verdachten en het slachtoffer geen enkele relatie bestond. Het waren geen (ex-)werknemers van Fagel of vrienden of zakenrelaties.

E. L. werd in zijn woning in Nijmegen gearresteerd, S. Z. werd aangehouden in de gevangenis in Vught, waar hij vastzat wegens het plegen van vermogensdelicten. De persofficier wilde niet zeggen hoe de politie de twee mannen op het spoor is gekomen. In een persbericht zegt Justitie alleen dat er in de loop van dit jaar van diverse zijden „informatie" binnenkwam. Die informatie heeft in combinatie met aangetroffen sporen geleid tot de aanhouding van het Nijmeegse tweetal. Ze zitten vast op verdenking van moord of doodslag c. q. poging tot diefstal met geweld met dodelijk gevolg.

Dood spoor

Lang leek het erop alsof het onderzoek inzake de moord op dood spoor was gekomen. Aanvankelijk werden vier ex-werknemers van Fagel aangehouden, maar Justitie moest die later weer laten gaan omdat er geen spoor van bewijs was tegen het viertal, dat na een heftige ruzie met Fagel de laan was uitgestuurd. De vier hebben inmiddels van de rechtbank in Utrecht een schadevergoeding gekregen omdat ze ten onrechte vast hadden gezeten.

Het recherche-bijstandteam dat de moord onderzocht stopte er in september '89 mee. Het onderzoek sudderde daarna nog op een laag pitje door, maar later werd het bijstandsteam opnieuw geformeerd.