Digibron.nl

Bosbrandblusoefening bij 't Harde geen adembenemend spektakel

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 18 september 1990
Auteur: L. Vogelaar
Pagina: 4 (Regionaal)

't HARDE - Langzaam drijft de rook over de uitgestrekte heide. Zes brandende hooibalen zorgen voor een stinkende walm. Langs de brandhaarden denderen brandweerauto's die de omgeving natspuiten. Een groot aantal brandweerkorpsen hield gisteravond een „grootschalige bosbrandbestrijdingsoefening" in het artillerieschietkamp Oldebroek.

Het regent zacht als we in drie jeeps het terrein ophobbelen. Op een strook zand tussen twee heidevelden liggen zes hooibalen in ijzeren bakken in rook op te gaan. Op de motorkap van een pruttelende jeep regelt de commandant via de portofoon de activiteiten van de auto's die inmiddels gearriveerd zijn.

Om 18.00 uur vraagt de bedrijfsbrandweer van het artillerieschietkamp (ASK) bijstand aan de brandweerkorpsen van Oldebroek en Elburg. Acht minuten later komen de eerste nadere berichten binnen. Ijlings worden nu ook de korpsen van de regio Noord-West Veluwe gealarmeerd. De 'bosbrand' neemt steeds grotere vormen aan. Om 18.15 uur besluit de commandant ook de pelotons IJssel-Vecht en Oost-Veluwe te hulp te roepen. "Het korps van Oldebroek is inmiddels gearriveerd en pakt samen met de bedrijfsbrandweer van de ASK de eerste brandhaard aan. De heide krijgt de volle laag. Ook honderden meters verderop brandt het. Op drie verschillende plaatsen op het uitgestrekte schietterrein is brand uitgebroken.

Om 18.36 uur arriveert, enigszins vertraagd, de derde wagen. Even later jaagt de volgende ploeg voorbij, op weg naar brandhaard nummer twee. Oldebroek krijgt versterking van hét „Biohormabusje" van Elburg. Harderwijk vecht op de Loolaan tegen het aanstormende

Water

Het mannetje op de jeep heeft het ondertussen druk. „8,5. Hier 4,5. Over". „Hier 8,5. Over". „Hier 4,5. Hoe is 't met uw watervoorraad?" 8,5 heeft niet veel meer. „Hier 4,5. U kunt stoppen met blussen en aanvullen bij de vijver. U rijdt de blauwe baan af en gaat dan via de gele".

Nadat de brandweer bij de grote brand in 1976 geteisterd werd door watergebrek, zijn overal in het schietkamp vijvers aangelegd. De meeste brandweerauto's zijn in 15 a 20 minuten door hun watervoorraad van drie- of vierduizend liter heen. Het bijvullen kost tien minuten. Slechts enkele brandweerauto's hebben een capaciteit van zesduizend liter.

De oefening loopt niet bepaald op rolletjes. Om 19.17 arriveert weer een vertraagd peloton. De korpsen van het peloton IJsselVecht hadden er ook allang moeten zijn. „We steken zo nog een baal in