Digibron.nl

Sigarenwinkeliers verliezen terrein

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 16 augustus 1974
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 1 (Voorpagina)


De tabaksdetailhandel verliest terrein. Dit gaat voornamelijk naar supermarkten en discountzaken. De speciaalzaken voorzien nog slechts in 50 tot 55 procent van het landelijk gebruik van tabaksfabrikaten.
Dit concludeert het Economisch instituut voor het midden- en kleinbedrijf in een artikel in „EIM-mededelingen" over de ontwikkeling van de tabaksdetailhandel. Het aantal vestigingen in deze branche van de voeding»- en genotmiddelenindustrie daalt nog steeds. Per 1 januari 1969 waren er nog 9.350 speciaalzaken, vijf jaar later (1 januari 1974) nog maar 6.770, een teruggang met circa 500 vestigingen per jaar.
Ieder jaar verschuift alleen al aan sigaretten een omzet van f 25 miljoen van de speciaalzaken naar (voornamelijk) de levensmiddelenbranche, aldus het EIM.
In diverse recent gebouwde of in aanbouw zijnde winkelconcentraties is voor de tabaksspeciaalzaak geen of nauwelijks een bestaan mogelijk. Deze rem op de ontplooiingsmogeüjkhieden van de branche zit hierin dat de huurprijs per vierkante meter bedrijfsruimte in deze centra veelal zo hoog is dat een rendabele exploitatie bij een marge van 13 tot 14 pct. slechts mogelijk is bij een zeer grote omzet. Volgens het EIM zijn deze omzetten niet haalbaar. De speciaalzaak zal zich dus moeten richten op, of oudere wijken, of winkelcentra op buurtniveau. die meestal goedkoper zijn.