Digibron.nl

Rijkswaterstaat wil getij terug in Biesbosch

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 29 juni 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Binnenland)

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat overweegt de Biesbosch weer bloot te stellen aan de invloed van eb en vloed.

Daartoe moeten de sluizen in de Haringvlietdam tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee vaker worden opengezet dan nu het geval is. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van verkeer en waterstaat gisteren bevestigd.

Op dit moment bedraagt het tijverschil in de Biesbosch slechts enkele centimeters. Door de Haringvlietsluizen open te zetten kan het verschil tussen eb en vloed oplopen tot maximaal anderhalve meter.

Het Haringvliet werd in 1970 afgesloten ten behoeve van de veiligheid van de bevolking en voor de zoetwatervoorziening. Inmiddels zijn de belangen van natuur, milieu en recreatie zwaarder gaan wegen. Openstelling van de Haringvlietsluizen betekent een verrijking voor de natuur in de Biesbosch.

Rijkswaterstaat heeft op het ogenblik vijf verschillende opties voor wat er in de toekomst met de sluizen moet gebeuren. Of de sluizen gaan dienen als stormvloedkering en worden alleen gesloten als er storm dreigt, óf de situatie blijft bij de oude, zodat de sluizen alleen open gaan als de rivieren te veel water bevatten. De overige drie opties liggen hier allemaal tussenin, aldus de woordvoerster van Verkeer en Waterstaat.