Digibron.nl

Meulunteren centrum van Nederland

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 30 oktober 1991
Auteur: A. A. B. Hiemstra
Pagina: 17 (In de Regio)

LUNTEREN — Neem een lange lineaal en trek een lijn van Texel naar Valkenburg en van Zeeuws-Vlaanderen naar Delfzijl. Zo ongeveer berekenden studenten van de Landbouwhogeschool in Wageningen zo'n 40 jaar geleden dat het geografische middelpunt van Nederland moest liggen in het Lunter

MEULUNTEREN lunteren.

..Verschrikkelijk is het", zegt W. F. Jacobs, directeur van de streekVVV voor Zuidwest-Veluwe in Ede. ..De kei ligt er roerloos bij. Volkomen in de rimboe. De enigen die er nog wel eens aandacht aan besteedden zijn de fietscrossertjes. Die reden er zo vaak langs, dat de kei verzakte. Vier jaar terug is er een nieuwe betonvloer ondergelegd, met kleine steentjes als ondersteuning. Maar toen kwamen er crossmotoren die hun rondjes draaiden. En weer verzakte de steen. Je wordt er moedeloos van. Ik ben er zelf ook al twee jaar niet meer geweest. Het is ook geen gezellige plek om eens met een schoolklas of zo heen te gaan. Die kei ligt er en verder interesseert het geen mens".

Tijd voor een wandeling. Het asielzoekerscentrum is een goede plek om de fiets te parkeren. Richting Hessenhut gaat het. Het prieeltje werd onlangs van een nieuw rieten dakje voorzien: allerlei vogels pikten de dakbedekking weg voor hun nesten. Inmiddels ligt er kippegaas over het gerestaureerde dakje.

Het pad voert langs de zandafgraving en de uitkijktoren. Tussen de zijpaadjes links is het zoeken naar het pad dat enkel door berken omzoomd wordt. Dit paadje voert naar boven, naar de heuveltop die uitgeroepen is tot het middelpunt van Nederland. Een enorme zwerfkei met inscriptie, krassen van kinderen, en een windroos die naar het noorden wijst. Op enige afstand staat het officiële middelpunt-boompje.

Stunt

Maar de kei is een plaatje. Soms ook als teken van spot. Een aantal jaren geleden is de steen nog eens als stunt door Wageningse studenten van zijn plek gehaald en voor de aula van de Landbouwuniversiteit gelegd. Het zou in deze dagen een aardige publiciteitsstunt zijn in de strijd om de gunst van potentiële studenten. Maar het is nu moeilijk voorstelbaar hoe het ooit gelukt is die kolos uit de grond te krijgen.

Nu ligt hij er in een betonbedje. Als het aan VVV-directeur Jacobs ligt. wordt de kei via een pin vastgeklonken. En meer dan dat. Het unieke plekje moet beroemd worden. Nu is er slechts een enkel verwijsbordje en die blijken ook niet echt betrouw