Digibron.nl

Amerikaanse fokstier bedreigt veestapel

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 30 oktober 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 13 (Financiën en Economie)

UTRECHT (ANP) - De faculteit Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit in Utrecht heeft bij een Nederlands kalf een ernstige erfelijke afwijking ontdekt.

Prof. dr. G. Wentink van de Vakgroep Inwendige Ziekten en Voeding der Grote Huisdieren verwacht dat er nog veel meer kalveren met zo'n afwijking zullen komen. Verantwoordelijk daarvoor is de bekende Amerikaanse fokstier "Bell". De afwijking, als gevolg waarvan de dieren op jonge leeftijd overlijden, komt volgens de hoogleraar mogelijk voor bij meer dan de helft van de toekomstige driehonderd Nederlandse fokstieren. Deze stammen af van de Amerikaanse fokstier. Zij zullen deze afwijking mogelijk doorgeven. Daarom verwacht prof. Wentink dat in de nabije toekomst veel meer kalveren met deze afwijking zullen worden geboren.

De erfelijke afwijking wordt gevormd door een gebrek aan bepaalde eiwitten (receptoren) aan het oppervlak van de witte bloedcellen. Normaal zijn deze nodig bij het afweren van binnendringende ziekteverwekkers. Als gevolg daarvan kunnen binnenkomende bacteriën niet of nauwelijks onschadelijk gemaakt worden. De kalveren sterven dan ook binnen enkele maanden aan de gevolgen van allerlei ontstekingen.

Bij het desbetreffende kalf heeft de vakgroep in samenwerking met de vakgroep Veterinaire Immunologie van de Faculteit voor Diergeneeskunde en de Veterinaire Faculteit in Hannover geconstateerd dat de witte bloedcellen in het geheel niet beschikken of de benodigde eiwitten. Daardoor is het dier niet in staat schadelijke bacteriën uit te schakelen. De afwijking staat bekend onder de naam BLAD (Bovine Leucocyte Adhesion Deficiency). De fokstieren in Nederland, die afkomstig zijn van de Amerikaanse "Bell", kunnen drager zijn van deze afwijking. Deze kan tot expressie komen, als de stier een koe bevrucht heeft. Volgens professor Wentink wordt ongeveer een kwart van de nakomelingen ziek.

Goede methode

Directeur E. Talstra van het Nederlands Rundvee Syndicaat in Arnhem deelde desgevraagd mee dat hij inmiddels contact heeft opgenomen met de Amerikaanse zusterorganisatie. Deze zoekt thans naar een goede methode om fokstieren te testen op de aanwezigheid van BLAD. Talstra verwacht dat de Amerikanen binnen enkele weken met de resultaten van dit onderzoek naar buiten zullen komen, zodat ook de fokstieren in Nederland getest kunnen worden.