Digibron.nl

België wijst kritiek inzake Golfsteun af

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 7 februari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 6 (Golfoorlog)

BRUSSEL (ANP) — België houdt vol dat zijn militaire en logistieke bijdrage in de Golfoorlog „meer dan behoorlijk" is en dat daarom alle recente internationale kritiek „volkomen onterecht" is. Dit heeft de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Brussel gisteren gezegd.

Hij verwees naar een interne studie waarin de Belgische inspanningen aan de anti-Iraakse coalitie zijn afgezet tegen die van andere landen. „In absolute termen" blijkt daaruit dat België zich militair kan meten met Nederiand en Duitsland. Alleen Portugal en Canada doen meer. Denemarken, Spanje, Noorwegen, Portugal en Griekenland moeten voor België onderdoen.

Met de inspanningen van GrootBrittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten is geen rekening gehouden. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat zij de oorlog tegen Irak uitvechten en dat de andere landen een ondersteunende taak hebben, aldus de woordvoerder.

Criteria

Ook logistiek gezien, zoals met het beschikbaar stellen van transportmiddelen en medische bijstand, evenaart België Nederland, Noorwegen en Denemarken. Alleen Duitsland en Canada scoren beter, terwijl Italië, Spanje, Griekenland en Portugal minder presteren.

De woordvoerder kon niet zeggen wat de criteria van de studie, zoals bij voorbeeld de kosten, zijn geweest. De Belgische regering is erop aangevallen dat zij zich, vergeleken met bij voorbeeld de actieve Nederlandse bijdrage, afzijdig houdt van de strijd. Zo opereren de twee Belgische mijnenvegers in de Golf een stuk zuidelijker dan de Nederlandse marine aldaar en hebben zij een duidelijke niet-offensieve taak.

Daarnaast heeft België in NAVOkader achttien Mirage-gevechtsbommenwerpers in Turkije die evenzeer een „ontradende" functie hebben. Daardoor mogen zij alleen in actie komen als zijzelf worden aangevallen. Als Irak Turkije zou aanvallen, wil dat ook niet zeggen dat België automatisch steun verleent, zoals het NAVO-verdrag impliceert. De rooms-rode regering van premier Wilfried Martens wil zich daarover eerst intern beraden, zo zei Martens onlangs.