Digibron.nl

Roemeense oppositie verenigt zich

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 8 november 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Buitenland)

BOEKAREST - De verschillende buitenparlementaire oppositiegroepen in Roemenië hebben zich gisteren verenigd en al direct voor een mogelijke terugkomst van de vroegere communistische heersers gewaarschuwd.

In een verklaring, gedrukt op de voorpagina van het dagelijks massaal verspreide Romania Liberia, liet de nieuwe Burgerlijke Alliantie weten bang te zijn voor „een herstel van het voormalige staats- en partijapparaat, dat langzaam de vorm dreigt aan te nemen van een contra-revolutie".

Een lid van de Alliantie, dat om anonimiteit vroeg, zei dat de nieuwe oppositie een nationaal onderzoek gaat eisen om de rol van voormalige communisten binnen de huidige regering van het Front voor Nationale Redding op te helderen.

Ludovic Tarca van de Timisoara Gemeenschap, een van de groepen binnen de nieuwe AUiantie, vertelde dat de Burgerlijke Alliantie nieuw leven in de oppositie blaast. „Wij willen niet de macht zelf, maar juist diegenen die de macht hebben, controleren en hun politieke fouten corrigeren", aldus Tarca. Andere leden van de groep verklaarden dat de Alliantie in de toekomst misschien een politieke partij kan worden.

De Burgerlijke Alliantie bundelt de Intellectuele Groep .voor Sociale Dialoog, de Timisoara, öemeenschap, de Beweging van de l5e November, alsmede andere groepen. De lidmaatschapslijst behelst bekende namen uit de oppositie, zoals de studentenleider uit Boekarest Marian Munteanu en de vroegere dissidente Ana Blandia