Digibron.nl

Stiptheidsacties op gasplatforms van Placid

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 13 april 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Binnenland)

ROTTERDAM - Het personeel op de gasproduktieplatforms van Placid International Oil houdt vanaf vanmorgen voor onbepaalde tijd een stiptheidsactie. De actie is uitgeroepen door de Unie BLHP en heeft als inzet een salarisverhoging van 30 procent.

Volgens bestuurder J. de Rooy van de vakbond weigert het bedrijf een aanwezigheidstoeslag toe te kennen aan het personeel van de platforms, dat daar zeven dagen achtereen aanwezig is. Weliswaar wordt op de platforms in ploegen gewerkt, maar het aanwezige personeel kan altijd worden opgeroepen. Voor die aanwezigheid geven andere offshore-bedrijven volgens De Rooy een toeslag. De bond heeft het bedrijf voorgesteld de achterstand in de beloning in fasen in te halen. De cao-onderhandelingen zijn twee weken geleden afgebroken.

Bij de acties zijn ongeveer 140 werknemers betrokken, die in ploegen werken op twee grote platforms en dertien kleinere, zogenoemde "satellieten" in de Noordzee. Placid is op de NAM na de grootste producent van aardgas. Op de platforms wordt het pijpieidingentransport van het gas naar het vasteland geregeld. Placid exploiteert ook de Noordgastransportleiding (NOT).

Directeur J. van der Salm verwacht niet dat de acties gevolgen zullen hebben voor de gasproduktie. „Als er stipt gewerkt wordt kan het alleen maar beter gaan". De Unie BLHP (Jreigt met stakingen als de directie van Placid niet op korte termijn aan de eisen van de bond tegemoet komt.