Digibron.nl

Omzetdaling door asielzoekers

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 6 september 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 4 (Regionaal)

ZWOLLE (ANP) - Omdat exploitatie van zijn kampwinkel niet meer rendabel zou zijn nu het kampeercentrum Harderwold in Zeewolde een opvangcentrum wordt voor maximaal 750 asielzoekers, wil de pachter onmiddellijk van zijn huurovereenkomst af. Bovendien eist de winkelier van Harderwold BV een voorschot van 40.000 gulden op schade die hij vordert in een bodemprocedure.

Dat bleek gistermiddag tijdens een kort geding, dat diende voor fungerend rechtbankpresident mr. D. J. van Dijk. De ondernemer, afkomstig uit Kootwijk, runt al twaalf jaar een supermarkt op het Zeewoldse recreatiepark. Met het nieuws dat het park voor een paar jaar is verhuurd aan het ministerie van WVC om er het grootste opvangcentrum van Nederland te vestigen, zouden de vaste gasten nagenoeg verdwenen zijn. Daarmee zag de winkelier zijn omzet kelderen.

„Dat wordt in de toekomst nog veel dramatischer", becijferde raadsman mr. L. R. Bosch van Drakestein, die zich beriep op wanprestatie door Harderwold. De BV zou alleen maar zijn uitgeweest op winstbejag en met andere belangen absoluut geen rekening hebben gehouden.

Volgens de advocaat heeft een woordvoerder van WVC bevestigd dat een supermarkt in een dergelijk opvangcentrum volledig overbodig wordt geacht. Voedsel en de eerste levensbehoeften worden gratis verstrekt; de twintig gulden die iedere asielzoeker wekelijks krijgt, zou niet worden uitgegeven in een kampwinkel. „Ik steven recht op mijn faillissement af als ik hier mee doorga", aldus de winkelier.

Harderwold BV heeft er op haar beurt alle belang bij dat de winkel in ieder geval tot 1 oktober openblijft. Via touroperators verblijven momenteel Duitse en Engelse gasten op het terrein die zich al hebben beklaagd over de winkel. Daarom kwam de Zeewoldse BV met twee tegeneisen: de supermarkt moet voorlopig openblijven en gangbare artikelen verkopen. Daarnaast werd inzage in de boeken van de ondernemer gelast omdat de omzetcijfers door Harderwold ernstig worden betwijfeld.