Digibron.nl

Kaapse wijnen mogen weer lekker gevonden worden

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 14 januari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 9 (Onbekend)

KAAPSTAD — Het is bekend: de wijnen uit de Kaap zijn heerlijk en kunnen een vergelijking met de beste wijnen van de wereld gemakkelijk doorstaan. Dat zeggen ten minste de echte liefhebbers. Maar we weten ook allemaal dat het jarenlang riskant was om bij de slijter om een fles Zuidafrikaanse wijn te vragen. Vaak vond zo'n koop via de achterdeur of onder de toonbank plaats. Tegenwoordig schijnt het weer te mogen, hoewel de anti-apartheidsindustrie nog steeds zeer luid protesteert tegen de handel in alles wat uit de Kaap afkomstig is.

Door W. Stuven

In de afgelopen jaren zijn tientallen Kaapse druiventelers failliet gegaan omdat Zuid-Afrika zijn wijn niet meer overal kwijt kon. Van de bijna 5000 wijnmakers zijn er nog 4000 over. De binnenlandse afzet is beschamend klein. Zuid-Afrika kan zich een wijnproducerend land noemen en men zou dan ook verwachten dat, net als in Frankrijk of Italië, een fles wijn bij het bestek op tafel zou horen. Maar nee, per hoofd van de bevolking drinken de Zuidafrikanen slechts negen liter wijn per jaar. Fransen en Italianen werken per persoon acht keer zoveel naar binnen.

Alle windstreken

Zuidafrikanen zijn bierdrinkers. Wijn is voor de meesten iets voor een speciale gelegenheid. Van de binnenlandse markt kunnen de wijnproducenten dus nauwelijks rondkomen. Daarom moet de export soelaas bieden.

Vorig jaar zijn uit de haven van Kaapstad tankers vol met wijn, klotsend in de ruimen, naar alle windstreken van de wereld gevaren. Zelfs naar enkele van de 35 andere wijnproducerende landen, waaronder Frankrijk en Spanje, waar de Kaapse wijnen met het plaatselijke produkt werden versneden. Maar ook ging twintig miljoen liter wijn naar Polen. De Kaapse wijn werd daar gebotteld en voorzien van etiketten waarop met geen Pools woord werd aangeduid dat de inhoud helemaal uit het zuidelijkste puntje van Afrika kwam.

Zuidafrikanen, die voor een fles goede plaatselijke wijn toch gauw zo'n zeven gulden moeten betalen, moesten constateren dat de Polen minder dan drie kwartjes voor een liter hoefden neer te leggen. Dat is een van de gevolgen van de sancties tegen Zuid-Afrika. De zending naar Polen had echter één groot voordeel: dat land betaalt in Amerikaanse dollars en ook Zuid-Afrika kan die best gebruiken.

Gegist dropwater

In de omringende landen is wijn uit de Kaap zeer gewild. In ZuidAfrika werd indertijd met een grote dosis sarcasme veel ophef gemaakt over het feit dat op een topconferentie van Afrikaanse staatshoofden in Zambia Kaapse wijn werd geschonken, terwijl de Afrikanen juist hadden besloten dat de sancties tegen Zuid-Afrika verscherpt dienden te worden.

In hotels in Zimbabwe is naast het plaatselijke produkt (dat verdacht veel lijkt op gegist dropwater) Zuidafrikaanse wijnopenlijk te koop. En de francofiele president Moboetoe van Zaïre imponeert zijn gasten met flessen Boschendal, Nederburg of Klein Constantia en niet met Puligny-Montrachet of Baron de Rothschild.

Betere tijden

De Kaapse wijnindustrie bereidt zich voor op betere tijden. Als het land straks weer vrijelijk en onbeschaamd zijn produkten kan exporteren, zullen de Kaapse wijnboeren naar verwachting vier keer zoveel wijn kunnen uitvoeren als nu het geval is. Men is niet bang dat er in de tussenliggende jaren markten verloren zijn gegaan: de Kaapse wijn is zo goed, dat ze zonder moeite overal ingang vindt, menen de Kapenaren.

Nu al gaan er duizenden liters naar Japan en Singapore, om maar een paar afzetgebieden te noemen, terwijl zelfs Nieuw-Zeeland (dat zelf een heel best produkt levert) ongeduldig wacht op het sein dat de sancties worden opgeheven, om duizenden liters Kaaps vocht te importeren.

Canada heeft de laatste jaren uit protest tegen de apartheid geen druppel wijn uit Zuid-Afrika ingevoerd. Vroeger was een op elke zes flessen die in Canada werden opengetrokken afkomstig uit de Kaap. De druivenkwekers in de Kaap hebben er het volste vertrouwen in dat ze ook die markt weer kunnen veroveren.