Digibron.nl

President Somalië zou naar VAE zijn gevlucht

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 8 januari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Onbekend)

MOMBASA (AP) - Familieleden van de Somalische president, Mohamed Siad Barre, zouden gisteren zijn gevlucht en met een vliegtuig zijn aangekomen op de luchthaven van Aboe Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, waar zij politiek asiel hebben gevraagd.

Dat is in diplomatieke kringen vernomen; het bericht kon nog niet worden bevestigd. Het was onduidelijk of Siad Barre zelf ook aan boord was, hoewel de diplomaten dat aanvankelijk wel hadden gezegd. Twee Italiaanse vliegtuigen hebben gisteren ongeveer 250 mensen opgehaald uit de door burgeroorlog geteisterde Somalische hoofdstad Mogadisjoe. Gistermiddag werd een radiotoespraak van Barre uitgezonden waarin hij alle partijen opriep vredesbesprekingen te houden in de hoofdstad Mogadisjoe. Het was nog niet mogelijk vast te stellen of de oproep, die identiek was aan een die vorige week vrijdag was gedaan, direct werd uitgezonden of van te voren was opgenomen.

Het is nog niet bekend of de asielaanvraag door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is ingewilHgd. De VAE zijn een belangrijke geldschieter van Somalië. Beide landen maken deel uit van de Arabische Liga.

Woordvoerder Abdirahem Mohammed van het Verenigd Somalisch Congres zei gisteren dat de rebellen „binnen enkele uren, mogelijk deze nacht", Mogadisjoe in handen zouden gekregen hebben. Volgens de woordvoerder is de commandant van de batterijen luchtafweergeschut gevangen genomen door het verzet en wordt het gebied in handen van de regering steeds kleiner.

Nederlands team

Twee met rode kruizen beschilderde Italiaanse C-130 toestellen, die drie eerdere pogingen om te landen moesten opgeven vanwege de hevige gevechten, kwamen kort na het middaguur in Mombasa aan. De buitenlanders waren door de reeds acht dagen durende gevechten in de hoofdstad gestrand.

Volgens de woordvoerster van de Italiaanse ambassade in Nairobi vervoerden de vliegtuigen ongeveer 250 personen. Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat er 60 Italianen aan boord waren en dat zich onder de overigen Indiërs en Pakistanen bevonden.

Een vijf man sterk Nederlands AzG-team staat volgens een AzGmedewerkster in Amsterdam in Nairobi, in het buurland Kenia, klaar om ook naar Somalië te vliegen, zodra dat kan. De teamleider achtte het „niet verantwoord om net als een Belgisch-Franse ploeg mee te gaan naar Mogadisjoe, vanwege de zware gevechten die daar al dagen aan de gang zijn.

Het ministerie, dat in verbinding staat met de Italiaanse ambassadeur in Mogadisjoe, verklaarde dat in de stad gevochten werd, maar dat niet duidelijk was of ook bij het vliegveld gevechten plaatsvonden. Zondag maakten de rebellen bekend een grote aanval op het vliegveld ingezet te hebben.

Verwarring

Op het vliegveld heerste grote verwarring omdat vele mensen aan boord van de vliegtuigen wilden gaan, zo zei het ministerie. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA, dat zich beriep op anonieme Somalische leden van de oppositie, werd er opnieuw gevochten rond het vliegveld en bij verschillende militaire installaties in en rond de hoofdstad.

Enkele van de zondag in Mombasa gearriveerde vluchtelingen zeiden dat er in de Somalische hoofdstad grote verwarring heerst; lijken liggen in de straat en niet-geïdentificeerde gewapende groepen roven en plunderen. De Somalische zakenman Abdullahi Daib noemde Mogadisjoe „een niemandsland". De rebellen, die een einde willen maken aan het meer dan 21 jaar durende bewind van president Siad Barre, hebben gezegd dat sinds het uitbreken van de gevechten op 30 december ongeveer 1500 mensen om het leven zijn gekomen.