Digibron.nl

Drie jaar geëist voor moord in shoarmazaak

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 5 november 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5 (Binnenland)

ROTTERDAM (ANP) — Een klassiek verhaal, met een sinistere climax, typerend voor de onderwereld, waarin macht, geld, intrige en geweld een rol spelen. Zo omschreef officier van Justitie mr. J. Wabeke gisteren voor de rechtbank in Rotterdam het milieu waarin op 13 mei van dit jaar in een Rotterdamse shoarmazaak een afrekening plaatsvond.

Een 30-jarige Poolse vrouw werd bij die gelegenheid gedood met 32 kogels uit een machinepistool. Een 27-jarige landgenoot raakte ernstig gewond.

Een afrekening in de drugswereld lag aan de schietp3rtij ten grondslag, zo bleek uit de verklaring van de 25jarige K. B.. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de schietpartij. Mr. Wabeke vond dat B. hiervoor met drie jaar cel moet worden gestraft.

Bang

Volgens de officier zat B. verweven in het web van de drugsorganisatie, samen met de slachtoffers en de eigenaar van de shoarmazaak, die later in Denemarken werd gearresteerd. In opdracht van een man in Amsterdam werden regelmatig grote I partijen heroïne naar Kopenhagen vervoerd. Hoewel B. zelf niet aan de drugshandel zou hebben deelgenomen, reed hij wel leden van de bende naar Denemarken. Doel van de reis was om orde op zaken te stellen, nadat een partij van tien kilo „in het ongerede" was geraakt. Het „filiaal" van de bende in Kopenhagen had er wat kilootjes voor zichzelf afgenomen.

Deze gebeurtenis was ook de directe aanleiding voor de afrekening, zo bleek op de rechtszitting. Op 12 mei werd B. benaderd door „de grote baas" uit Amsterdam. Die was woedend, omdat er geen geld binnenkwam voor de heroïne die hij had geleverd. Hij gaf B. daarom opdracht om hem de dag erop naar de shoarmazaak aan de Ogierssingel in Rotterdam-Lombardijen te brengen. Die werd gebruikt als dekmantel voor de drugshandel. De „grote baas" vuurde daarop eigenhandig met het machinepistool de schoten af. De moordenaar is inmiddels geïdentificeerd als C. G.. Hij is in Spanje aangehouden met een partij heroïne.

B. voerde gisteren aan, dat hij G. alleen had vervoerd, omdat de man de weg niet kende in Rotterdam. Aan de andere kant gaf hij toe, dat hij doodsbang voor de man was geweest. Volgens de officier had B. zich aan de strafexpeditie kunnen onttrekken. „Hij wist dat er 10 kilo heroïne zoek was en dat er over wapens was gesproken". Bij de strafmaat hield de offrcier rekening met het feit dat B. de rest van zijn leven een „gruwelijke straf' te wachten staat van de overgebleven leden van de drugsbende.

De rechter doet uitsrpaak op 18 november.