Digibron.nl

Sowjetparlement hekelt Jeltsins uitval

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 21 februari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Buitenland)

MOSKOU (RTR/AFP/DPA) - Het Sowjetparlement heeft gisteren met een grote meerderheid de uitval van de Russische president Boris Jeltsin tegen Sowjetleider Gorbatsjov veroordeeld. Hiermee heeft Jeltsin de grondwet geschonden en een „extreme situatie" veroorzaakt, aldus een motie die het parlement aannam.

In een televisierede dinsdagavond had Jeltsin de Sowjetpresident beschuldigd van misleiding en zijn onmiddellijke aftreden geëist. In het parlement, waar de conservatieven de overhand hebben, kreeg Jeltsin hiervoor zware kritiek te verduren. „Zijn ideeën en oproepen hebben tot doel de wettig gekozen instellingen te liquideren en de president van de Sowjet-Unie te verwijderen", zo heette het in een resolutie, die met 280 tegen 31 stemmen werd aangenomen.

In de motie worden de Federatieraad en Jeltsins Russische parlement opgeroepen een „standpunt in te nemen" ten aanzien van Jeltsins rede, mogelijk een voorbode van een volgende actie tegen Gorbatsjovs belangrijkste rivaal. Tevens spreken de afgevaardigden hun vertrouwen uit in Gorbatsjov.

Sinds hij een jaar geleden tot president van Rusland werd gekozen, voert Jeltsin een bittere strijd om de Russische onafhankelijkheid van het Kremlin te versterken en de controle te verkrijgen over de natuurlijke rijkdommen van de"grootste Sowjetrepubliek. Maar de afgelopen maanden is het Russische parlement geleidelijk naar rechts afgegleden. De Russische communisten bereiden een noodzitting voor van het Congres, dat een motie van wantrouwen tegen de president kan doorvoeren.

„Kleine dictator"

Oud-minister van buitenlandse zaken Eduard Sjewardnadze riep naar aanleiding van Jeltsins aanval op Gorbatsjov de twee toppolitici op de vele problemen die de Sowjet-Unie teisteren „serieus te bespreken". Maar de meeste Sowjetkranten zijn over Jeltsin heengevallen. De partijkrant Prawda beschuldigde hem ervan de weg van de confrontatie te zijn ingeslagen om persoonlijke ambities na te streven.

De conservatieven openden gisteren ook de aanval op een andere liberale politicus: het Moskous gemeenteraadslid Ilja Zaslawski, die ervan wordt beschuldigd een „kleine dictator" te zijn. Zaslawski is een verklaard tegenstander van Gorbatsjov en leidt de invloedrijke basisbeweging "Democratisch Rusland". Radicale democraten zien de aanval als onderdeel van een campagne tegen hervormingsgezinden als Jeltsin en de burgemeesters van Moskou en Leningrad, Gavriil Popov en Anatoli Sobtsjak.