Digibron.nl

Panama's sterke man door VS aangeklaagd

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 6 februari 1988
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 1 (Voorpagina)

MIAMI — De Amerikaanse Justitie heeft de sterke man in Panama, generaal Manuel Antonio Noriega, gisteren formeel in staat van beschuldiging gesteld vanwege het verlenen van bescherming aan drugssmokkelaars. Noriega wordt ervan verdacht 4,6 miljoen dollar aan winsten uit de handel in verdovende middel in zijn zak te hebben gestoken.

Volgens de aanklacht van een federale "grand jury" zouden generaal Noriega en vijftien anderen de Panamese regering hebben omgevormd in een grote criminele onderneming die Colombiaanse cocainebaronnen hielp bij de smokkel van verdovende middelen naar de Verenigde Staten. De aanklacht tegen Noriega, die het hoofd van de Nationale Garde van Panama is, telt twaalf punten, variërend van drugssmokkel tot afpersing, de stad Tampa in Florida loopt nog een ander onderzoek tegen de Panamese generaal. Volgens de aanklacht die is gebaseerd op verklaringen van veroordeelde drugssmokkelaars en een voormalige medewerker van de generaal, stelde Noriega een Colombiaans drugskartel in staat zijn land als doorvoerhave te gebruiken. Ook zorgde hij ervoor dat een cocaïne-laboratorium van het kartel ongemoeid werd gelaten en verkocht hij ether en aceton, stoffen die voor de aanmaak van cocaïne worden gebruikt, aan het kartel. In ruil voor zijn diensten zou Noriega bijna 4,6 miljoen dollar hebben gekregen.

Andere schuldigen 

Naast Noriega werd nog een hoge Panamese officier, majoor Mario del id, in staat van beschuldiging gesteld. In de akte van beschuldiging worden verder Gustavo Dejesus Garia-Rivero en Pablo Escobar-Gavia genoemd als leiders van het zogenoemde Medellin-kartel, dat 80 procent van de cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten zou hebben. Twee andere topfiguren van het kartel, de broers Jorge en Fabio Ochoa Vasquez, werden eveneens in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de aanklacht zou ook de Cubaanse president, Fidel Castro, contacten onderhouden met drugssmokkelaars, maar hij is niet aangeklaagd.

Op de misdrijven waarvoor Noriega is aangeklaagd staat een gevangenisstraf van 145 jaar en 1,5 miljoen dollar boete.

Noriega, die de afgelopen maanden het doelwit is geweest van een golf van demonstraties in Panama, heeft steeds ontkend dat hij betrokken is geweest bij drugssmokkel. Volgens de generaal heeft de Amerikaanse regering de beschuldigingen tegen hem in elkaar gezet om hem te dwingen afstand te doen van de macht.

Banden met Witte Huis

José Blandon, een vroegere medewerker van Noriega, verklaarde woensdag voor de Amerikaanse televisie dat de generaal tot voor enige tijd nauwe banden onderhield met het Witte Huis. Als voorbeeld noemde Blandon een telefoongesprek dat vice-president George Bush in 1983 met Noriega voerde. Daarin zou Bush de generaal hebben verzocht of hij de Cubaanse leider Fidel Castro wilde vragen niet te vuren op de Amerikaanse troepen die het Caraïbische eiland Grenada binnenvielen. Noriega heeft dat toen „geregeld", aldus Blandon. Zijn verklaring werd door het bureau van Bush echter een „verzinsel" genoemd.

Blandon werd ontslagen door Noriega en is nu een van de belangrijkste getuigen in de gerechtelijke onderzoeken naar de drugsconnecties van zijn vroegere baas. Hij staat nu 24 uur lang onder bescherming van de Amerikaanse politie.

Blandon verklaarde verder tegen de New York Times dat het Witte Huis Noriega ook wilde gebruiken bij de uitvoering van een plan om een transport van wapens uit het Oostblok naar El Salvador in scène te zetten. De bedoeling van dit door luitenant-kolonel Oliver North uitgedachte plan was om Nicaragua in de beklaagdenbank te zetten als organisator van het transport. Voorts zou North in 1985 met Noriega hebben afgesproken dat deze toestemming zou geven om Nicaraguaanse contrarebellen in Panama te trainen in ruil voor Amerikaanse steun bij het verkrijgen van internationale bankleningen.

Zie ook pag. 7