Digibron.nl

Iraakse krijgsgevangenen: bang, maar gezonder dan verwacht

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 18 februari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Onbekend)

SAOEDI ARABIË (AP) - De Iraakse krijgsgevangenen zijn weliswaar bang geëxecuteerd te worden, maar ze zijn niet de hongerige en vol met luizen zittende soldaten zoals eerdere Amerikaanse militaire berichten hebben gemeld.

Functionarissen van een Amerikaans krijgsgevangenenkamp vinden de Irakezen gezond. „Erg gezond", zegt majoor André Muellnaer, een van de artsen die belast zijn met het lichamelijk onderzoek in een kamp waar 50.000 krijgsgevangenen gehouden kunnen worden.

Hoge militaire functionarissen in Riaad hebben altijd gezegd dat de Iraakse soldaten ondervoed zijn en vol luizen en open wonden zitten. Kampfunctionarissen zeggen dat de soldaten weliswaar hongerig zijn -na een dagelijks rantsoen van rijst en water— maar niet uitgehongerd.

Meestal zijn ze bang. Velen vrezen geëxecuteerd te worden. Een gevangene stond buiten zijn tent en hield zijn vinger tegen zijn voorhoofd en imiteerde een pistoolschot. Ook arriveren veel Irakezen die granaatwonden aan armen en benen hebben; hoogstwaarschijnlijk door de geallieerde bombardementen.

Niet op bedevaart

Op het moment dat ze eten, een deken en een in het Arabisch gegeven uitleg over de Conventies van Geneve hebben gekregen kalmeren ze, aldus een functionaris van een kamp. De kampen worden beheerd door eenheden van de Amerikaanse nationale reserve. De reservisten, die nu de 800e Militaire Politie Brigade vormen, zijn al een maand bezig faciliteiten op te zetten voor 100.000 krijgsgevangenen. De eindverantwoordelijkheid dragen echter de Saoedi's. Op het ogenblik worden zo'n 1200 Irakezen als krijgsgevangene vastgehouden.

Naast een douche, nieuwe kleren en beschermingspakken tegen chemische wapens krijgen de Irakezen als eerste deodorant en tandpasta. Brigadier-generaal Joseph Conlon, de commandant van de brigade, zegt dat de soldaten ook een gebedsketting krijgen en de koran. „Ze mogen alle islamitische godsdienstuitingen uitoefenen, op een na", aldus Conlon. „We laten ze niet op bedevaart naar Mekka of Medina gaan".

Vrijwilligers uit Koeweit doen dienst als tolk in het kamp. „Als ik ver weg ben van deze gevangenen, dan kan ik ze soms haten. Maar wanneer ik ze zie, verandert dat. Het zijn mensen. Ik wil ze niet doden", vertelt Salem al-Zafiri, een ingenieur uit Koeweit. De Amerikaanse soldaten die het kamp bewaken geven toe dat hun werk stukker makkelijker is dan dat van de frontlijntroepen. Het kamp ligt achter hoge zandheuvels en kilometers prikkeldraad. Vaak vergelijken ze hun werk met het runnen van een hotel. „Ergens is dit ook een heel groot hotel", zegt Kenneth Smith. „Maar dan zonder parkeerplaatsen en uitchecken is een beetje moeiljk".