Digibron.nl

EG geeft toch geld voor voedselhulp aan Karen

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 28 augustus 1991
Auteur: Petra de Groot
Pagina: 8 (Achtergrond)

BRUSSEL - De Europese Gemeenschap komt toch haar belofte na om de rijstdistributie aan de Karen voor ten minste 25 procent te financieren. Dat heeft Matthew Keys, coördinator van de medefinancieringsprojecten van de Europese Gemeenschap, toegezegd aan Jack Dunford, directeur van het Birmaanse Border Consortium in Bangkok.

Een paar weken geleden kreeg het Birmaanse Border Consortium, een christelijke hulporganisatie, te horen dat het beloofde geld niet zou komen. De EG vond dat de acute hongersnoodsituatie in de Hoorn van Afrika het rechtvaardigde de steun voor de Karen stop te zetten.

Victor Neumann, die als projectleider van het Birmaanse Border Consortium de voedseldistributie organiseert, verklaarde vorige week dat er spoedig hulp moet komen voor de Karen, anders zou de rijstdistributie vanaf september niet meer kunnen doorgaan. Er zou een onmogelijke situatie ontstaan, omdat de Karen het niet zonder deze hulp kunnen stellen.

Omdat de Karen slechts gedoogd worden, mogen zij van de Thaise regering namelijk geen rijst in Thailand verbouwen. De EG heeft inmiddels van het Birmaanse Border Consortium begrepen dat hulp onontbeerlijk is.

Matthew Keys verklaarde desgevraagd dat het geld voor een gedeelte van de rijstdistributies vanaf volgende maand weer aan het Consortium gegeven zal worden. „Het was door een kastekort dat wij genoodzaakt waren deze financiële steun aan de Karen voorlopig stil te zetten. Wij hadden van het Consortium begrepen dat het zelf voorlopig genoeg geld in kas had om de voedseldistributies doorgang te laten vinden. Wij hebben maar een klein budget, 5 miljoen ecu per jaar, en het is steeds woekeren met dat geld. Er is echter nog geld overgebleven en dat geld zal als laatste project van dit jaar naar de Karenvluchtelingen gaan".

Aandacht

Internationaal komt de aandacht nu op gang voor de situatie van het bedreigde Karenvolk. De mensenrechtenorganisatie Asia Watch spreekt in een recent gepubliceerd rapport de vrees uit, dat de Chinese wapenleveranties aan Birma, waartoe begin dit jaar een contract is afgesloten, het offensief tegen etnische opstandelingen in het oosten van het land zullen aanwakkeren.

De Birmaanse piloten hebben zelfs al eens gebruik gemaakt van Thais luchtruim om een aanval te doen op een Karen-verzetskamp net over de grens van Birma. De Thaise regering heeft daar nooit bezwaren tegen ingebracht. Men laat het oogluikend toe om de befaamde "houtdeal" met Birma niet in gevaar te brengen. In Thailand geldt namelijk een algemeen kapverbod.

Ook Amnesty International vestigde afgelopen jaar de aandacht op de mensenrechtenschendingen in Birma. Die aandacht is van levensbelang voor de slachtoffers van gevangenschap en marteling. „Het is hoog tijd om de sluier van geheimhouding op te lichten en de wereld te laten zien dat in Birma de rechten van de mens iedere dag met voeten worden getreden", aldus Amnesty International.