Digibron.nl

Tirana akkoord met uitstel verkiezingen

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 17 januari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 13 (Buitenland)

TIRANA (RTR) — De communistische regering van Albanië is gisteren na weken gezwicht voor de eis van de oppositiepartijen om de eerste vrije verkiezingen in 46 jaar, waar diverse partijen aan deelnemen, enige tijd op te schorten,

Na een bijeenkomst met de nieuw ontstane oppositiepartijen ging de Albanese president Ramiz Alia ermee akkoord de verkiezingen met zeven weken te verschuiven. De Albanese bevolking kan nu op 31 maart naar de stembus voor de eerste vrije algemene verkiezingen sinds de communisten na de Tweede Wereldoorlog de macht overnamen. Dit verklaarde Sali Berisha, een leider van de nieuw opgerichte Democratische Partij.

De Albanese oppositie, waarin de Democratische Partij tot dusver de aanvoerder lijkt te zijn, eiste al sinds de schuchtere openingen van het communistische regime in oktober en november dat de verkiezingen op later tijdstip zouden worden gehouden dan de door Tirana beoogde eerste helft van februari. De oppositie eiste meer tijd om zich te kunnen organiseren na de jaren van onderdrukking.

Op 15 april wordt in Albanië een tweede stemronde gehouden voor kandidaten voor het 250 afgevaardigden tellende parlement die niet de benodigde 50 procent van de stemmen halen.

Concessies

De communistische leiders van Albanië hebben intussen aangekondigd dat zij de stakende mijnwerkers een aantal concessies zullen voorstellen om te voorkomen dat de arbeidsonrust zich verspreidt. De ministers besloten tijdens een speciale vergadering dat zij alle mijnwerkers 30 tot 50 procent loonsverhoging aan zullen bieden, afhankelijk van de periode dat zij werken. Het basisloon bedraagt ongeveer 170 gulden per maand.

De mijnwerkers van de grootste Albanese kolenmijn in Valias, 15 kilometer van Tirana, eisen tijdens hun nu tien dagen durende staking 200 procent meer loon. De actie van de mijnwerkers, die gesteund wordt door de oppositionele Democratische Partij, is de grootste die ooit in het communistische Albanië gemeld is.