Digibron.nl

Aanslag in Rhodesië eist 11 mensenlevens

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 8 augustus 1977
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5 (Buitenland)

SALISBURY — Een woordvoerder van de Afrikaanse Nationale Raad-Zimbabwe (de politieke vleugel, in Rhodesië van het Patriottisch Front) heeft zondag in Salisbury ontkend dat het Front verantwoordelijk is voor de bomaanslag in een warenhuis in Salisbury. Bij die aanslag vielen zaterdag elf doden en 66 gewonden.

Volgens het Zuidafrikaanse blad Sunday Express had de Zanu van Robert Moegabe, een van de partners in het Patriottisch Front, de verantwoordelijkheid opgeëist. „Alles wat in of bij Salisbury gebeurt is ZANU", zou hij gezegd hebbenm.

De zegsman in Salisbury hechtte geen geloof aan dat bericht „de blanken schrijven ons uitspraken toe die ze ons graag zouden horen doen". Alle nationalistische leiders in Rhodesië, onder wie bisschop Moezorewa en dominee Stithole, hebben de aanslag veroordeeld, beiden zegden de politie hulp toe bij het opsporen van de daders.

Moezorewa, sprekend op een bijeenkomst in Bulawayo, zei dat hij „niet verrast zou zijn", als zou blijken dat de volgelingen van Josua Nkomo's ZAPU verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. Volgens hem past het gebeuren „typisch bij het gedrag van ZAPU en Nkomo". Moezorewa hecht,^,te ^een waarde aan het Zuidafrikaanse '^^béricht dat Moegabe's ZANU verantwoordelijk stelt. de Moezorewa in Bulawayo, een Nkomo-bolwerk, tegen aanliangers van Josua Nkomo die zijn bijeenkomst wilden verstoren. De bisschop trok op zijn eerste openbare manifestatie in Bulawayo een menigte van 8.000 mensen. Maandag vertrekt hij naar Londen voor besprekingen met de Britse minister David Owen en de Amerikaanse minister Cyrus Vance.

Het Rhodesische opperbevel meldde zondag dat bij de strijd in de afgelopen 48 uur 24 Afrikaanse nationalisten zijn gedood. Voorts kwamen een korporaal van het regeringsleger en een blanke aannemer om het leven.