Digibron.nl

Reagan neemt leiding over van Ford

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 5 mei 1976
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 1 (Voorpagina)

WASHINGTON — Reagan heeft dinsdag de republikeinse voorverkiezing voor het presidentschap in Indiana gewonnen, waarmee hij in de strijd voor de republikeinse nominatie de leiding heeft overgenomen van president Ford.

Ook in Georgia en Alabama stemden de republikeinen, ook hier maakte Reagan Ford tot verliezer en nam hij de leiding in het aantal afgevaardigden, dat bij de partijconventie op hem zal stemmen. Door de overwinningen van Reagan is de politieke toekomst van de president in gevaar gekomen. Dit is een dramatische wending in de verkiezingsstrijd; eerder was Reagan bijna uit de „race" gestapt na een aantal achtereenvolgende nederlagen bij de eerste voorverkiezigen..

In Indiana behaalde Reagan zijn grootste succes. Nadat 84 procent van de stemmen geteld was had hij 51 procent en een voorsprong van ongeveer 14.000stemmen behaald. Een kleine voorsprong, maar toch zeer verrassend omdat de zege werd behaald in Indiana, dat naast Michigan, de „thuisstaat" van Ford, is gelegen.

De democraat Carter behaalde bij de voorverkiezingen van zijn partij overwinningen in Indiana en Georgia en had de leiding in het district Columbia. Zoals verwacht leidde gouverneur Wallace in zijn „thuisstaat" Alabama. Voor de eerste keer heeft Wallace te kennen gegeven dat hij eventueel zijn steun aan Carter zou kunnen geven als de presidentskandidaat van de democratische partij.

In totaal heeft Reagan nu 351 gedelegeerden, Ford 292. Een kandidaat heeft bij de conventie 1.130 afgevaardigden nodig om genomineerd te worden. Het is de eerste keer dat de vroegere gouverneur van Califomië de leiding heeft genomen bij de afgevaardigden.

Stemmen

De uitslagen zijn:

INDIANA: Reagan 49% en 45 afgevaardigden, Ford 49% en 9 afgevaardigden. Bij de democraten behaalde Carter 68%, Wallace 15% en Jackson 12%. (86% van de stemmen geteld).

GEORGIA: Bij de republikeinen behaalde Reagan 68% van de stemmen, Ford kreeg 32% achter zich. Reagan krijgt alle 48 afgevaardigden voor de nominatie. Bij de democraten behaalde Carter 84% en Wallace 12%. (Alle 50 afgevaardigden voor Carter). Uitslagen na telling van 95% van de stemmen.

DISTRICT COLUMBIA: Na telling van 45% van de stemmen heeft Carter de leiding voor zes afgevaardigden

ALABAMA: Na telling van 4% van de op de republikeinse kandidaten uitgebrachte stemmen heeft Reagan de leiding voor 22 gedelegeerden. In het democratische kamp, waar 39% van de stemmen is geteld, leidt Wallace met 15 gedelegeerden, gevolgd door Carter en Harris met één.