Digibron.nl

Betogingen tegen Britten in Bagdad

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 19 maart 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 9 (Binnenland/Buitenland)

BAGDAD — Tienduizenden Irakezen hebben zaterdag bij de Britse ambassade in Bagdad en in andere steden gedemonstreerd tegen de Britse regering. De demonstraties waren onderdeel van een anti-Britse campagne van de regerende Iraakse Baath-partij uit protest tegen de maatregelen die de Britse regering heeft getroffen naar aanleiding van de executie van de journalist Farzad Bazoft.

De Iraakse president, Saddam Hoessein, is zaterdag naar SaoediArabië gevlogen voor overleg met koning Fahd. Volgens het Saoedische persbureau had Fahd Saddam uitgenodigd voor een onderhoud over de internationale rel die is ontstaan door de terechtstelling van de 31-jarige Bazoft, een Iraniër van geboorte, die werkte voor het Britse zondagsblad The Observer.

Terwijl Hoessein met enkele ministers in de noordoostelijke Saoedische plaats Hafr al-Baten aankwam, had de Saoedische minister van buitenlandse zaken met zijn collega's van de Golflanden in Oman een onderhoud met de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd. De Golflanden zouden er bij de Brit op hebben aangedrongen dat Londen zich in de zaak wat gematigder opstelt.

Betoging

Functionarissen zeiden dat in Bagdad naar schatting 100.000 mensen en in de havenstad Basra en de noordelijke stad Mosoel enkele duizenden anderen de straat op waren gegaan om te protesteren tegen „inmenging in de Iraanse aangelegenheden en het beschermen van spionnen".

Er deden zich geen gewelddadigheden voor. Rond het terrein van de Britse ambassade, die gedurende de weekwisseling gesloten is, hadden politie en veiligheidsagenten in burger een kordon gelegd. De inrit naar het complex was met auto's geblokkeerd. „Praten heeft geen zin. Jullie spion is al opgehangen", zo luidde een van de leuzen van de demonstranten. Er werden borden meegedragen waarop de betogers hun steun betuigden aan de beslissing van de Iraakse regering om Bazoft te laten executeren.

Geen sancties

De betogers werden aangevoerd door leidinggevende figuren uit de Baath-partij. Sadi Mehdi Saleh, de voorzitter van het Iraakse parlement, zei dat de massale betoging was bedoeld om Groot-Brittannië te laten zien dat de Iraakse bevolking als één man achter president Saddam Hoessein staat en achter diens beslissing om Bazoft te laten executeren.

Bazoft werd vorig jaar september gearresteerd toen hij ter plekke onderzoek deed naar berichten dat een grote explosie had plaatsgevonden in een geheim militair-industrieel complex ten zuiden van Bagdad. Vorige week werd Bazoft door een Iraakse rechtbank achter gesloten deuren ter dood veroordeeld wegens spionage voor Groot-Brittannië en Israël. Donderdagochtend werd hij geëxecuteerd.

Groot-Brittannië'heeft uit protest tegen de executie onder andere zijn ambassadeur uit Irak teruggeroepen en zes Irakezen die in Groot-Brittannië een militaire opleiding volgden het land uitgezet. De Britse regering overweegt echter geen economische sancties tegen Irak.

De Arabische Liga heeft de Europese Gemeenschap gewaarschuwd geen vergeldingsmaatregelen tegen Irak te nemen. Dit meldde Radio-Tunis in de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens Radio-Tunis heeft de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Chedli Klibi, aan de Italiaanse ambassadeur in Tunesië, Claudio Moreno, laten weten dat hij zeer bezorgd is over eventuele maatregelen van de EG tegen Irak.

Geen spion

Het Britse dagblad The Observer heeft gisteren uit hoge regeringskringen in Londen bevestigd gekregen dat Bazoft geen spion was. Hoge Britse regeringsfunctionarissen hebben de afgelopen dagen bij de inlichtingendiensten van Israël, de Verenigde Staten en de Bondsrepubliek informatie ingewonnen over Bazoft. Daaruit kwam naar voren dat de journalist zich niet met spionage inliet, aldus The Observer. Bazoft werkte al enkele jaren voor het blad.

De Britse regering heeft ontkend dat Bazoft een spion was maar gaf wel toe dat de journalist informatie doorspeelde naar de politie. Deze informatie had overigens geen betrekking op Irak. Verder liet de regering weten dat Bazoft in 1981 een jaar gevangen had gezeten wegens diefstal.