Digibron.nl

Jeltsin brengt bezoek aan paus Johannes Paulus II

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 19 december 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 2 (Kerkelijk Leven)

VATICAANSTAD (AFP-CIC) - Ruim een jaar na zijn tweede ontmoeting met Sowjetpresident Michail Gorbatsjov, binnenkort waarschijnlijk ambteloos burger, ontvangt paus Johannes Paulus II morgen de nieuwe sterke man, de Russische president Boris Jeltsin.

De toekomst van Rusland, de betrekkingen tussen het Vaticaan en Rusland, de slechte relatie tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk en het bezoek dat de paus aan Rusland wil brengen zijn vermoedelijk de onderwerpen van gesprek.

In een interview met de Italiaanse krant La Republica beleed Jeltsin enkele dagen geleden duidelijker dan ooit zijn overtuiging. „Ik heb respect voor alle geloofsovertuigingen en alle godsdiensten. Ik ga tamelijk geregeld naar de kerk, naar de mis, en ik voel veel emotie als ik het huis van God binnenga. Zij (de communisten) hebben geprobeerd het atheïsme tegen elke prijs op te leggen, maar zij zijn er niet in geslaagd", zei Jeltsin.

Het Vaticaan heeft tot nu toe niet gereageerd op de oprichting van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, dat vanaf 1 januari in de plaats komt van de Sowjet-Unie. Volgens waarnemers heeft de paus er geen moeite mee zich aan de nieuwe situatie aan te passen en de onafhankelijkheid van de verschillende Sowjetrepublieken te erkennen.

Jeltsin kan misschien een 'oecumenische' rol spelen door de paus en de Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II dichter bij elkaar te brengen. De toch al moeizame verhoudingen tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Russisch-Orthodoxe Kerk zijn dit voorjaar sterk verslechterd nadat de paus apostolische administratoren in Moskou en Novosibirsk had benoemd.