Digibron.nl

Eis: twaalf jaar cel en boete voor drugsbaas

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 29 oktober 1999
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5

BREDA (ANP) - Officier van justitie mr. R. van Raaij heeft gisteren twaalf jaar gevangenisstraf en een miljoen gulden boete geëist tegen de 34-jarige G. B. De man zou op grote schaal partijen heroïne hebben ingevoerd en leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie. Tevens kondigde de officier aan dat hij in een aparte procedure 13 miljoen aan criminele wins ten van B. wil terugvorderen.

G. B. is een neef van de vermeende Koerdische drugsbaron H. B., die de grondlegger zou zijn van de drugsorganisatie. G. B. wordt door justitie beschouwd als het hoofd invoer van de in Nederland opererende cel van de

organisatie. Volgens aanklager Van Raaij is de internationale bende "omvangrijk en complex" en beschikt zij over een drugs- en een geweldstak. De veelbesproken H. B. staat "op afstand" aan het hoofd, aldus Van Raaij, en treedt bij problemen op als "scherprechter."

Volgens de officier heeft de organisatie jarenlang maandelijks zo'n 80 tot 90 kilo heroïne ingevoerd (tot een totaal van circa 5000 kilo) en deze afgezet in Amsterdam en Rotterdam. Op de aanklacht belandde slechts het bewijsbare topje van de ijsberg: de invoer van circa 160 kilo. Het bewijs in de zaak berust in belangrijke mate op een enorme reeks afgeluisterde telefoongesprekken. Ook de blootgelegde financiële stromen tonen volgens de officier aan dat B. zich schuldig heeft gemaakt aan groothandel in heroïne.

Liquidaties

De organisatie van H. B. zou verantwoordelijk zijn voor een aantal liquidaties. De politie heeft enkele afrekeningen kunnen voorkomen doordat zij er tijdig lucht van kreeg. Onlangs werd de vermeende rechterhand van H. B. in zijn Nederlandse cel aangehouden als verdachte van een moord in 1997 in Amsterdam.

De 43-jarige H. B. werd vorig jaar gearresteerd. Ook in Turkije werd hij gezocht wegens drugshandel. Ankara beschouwt hem bovendien als belangrijk financier van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De zaak tegen H. B. zal volgend jaar inhoudelijk worden behandeld. De rechters uit Breda verhuizen voor die gelegenheid naar de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp.

In de zaak tegen neef G. B. doet de rechtbank uitspraak op 12 november.