Digibron.nl

Brouwerij Zeist wordt herbouwd

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 15 september 1994
Auteur: onze correspondent
Pagina: 6 (Binnenland/Buitenland)

ZEIST - Vanmorgen is de eerste paal geslagen voor de herbouw van de voormalige bierbrouwery aan de Hernhuttersingel in Zeist. Na 35 jaar plannen maken wordt de Brouwerij weer in oude stijl lierbouwd.

Naast Slot Zeist wordt een exclusief nieuwbouwcomplex gerealiseerd op de plaats van de voormalige bierbrouwerij van de Hernhutters. De Brouwerij, die rond 1675 gelijktijdig met het Zeister slot werd gebouwd, deed eerst dienst als koetshuis en stallen. Toen het Slot in 1945 door Graaf van Nassau werd verkocht aan Comelis Schellinger, kreeg het koetshuis een andere bestemming. De nietgehuwde mannen van de Broedergemeenschap werden er tijdelijk in gehuisvest. In 1762 werd het complex verhuurd aan de Diaconie van de Evangelische Broedergemeente, die er een bierbrouwerij ging exploiteren. Dit bracht echter niet het verwachte resultaat. Rond 1819 werd het gebouw in gebruik genomen als kaarsen- en zeepfabriek.

Tot 1960 werd het pand nog bewoond, maar daarna raakte het in verval. Renovatie bleek niet meer mogelijk en de gemeente Zeist bleef jaren