Digibron.nl

Minister Baker binnenkort weer naar Israël"

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 24 augustus 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5 (Buitenland)

JERUZALEM (AP) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker is van plan volgende maand weer naar Israël te gaan om premier Sjamir een document te overleggen waarin de standpunten van de Verenigde Staten over een vredesconferentie uiteen worden gezet. Dat heeft de Israëlische krant IVIaariv gisteren bekendgemaakt.

Volgens de krant, die zich beriep op bronnen in Washington, zouden de VS een verzoek van Israël hebben afgewezen om gezamenlijk een memorandum van overeenstemming te formuleren waarin de Israëlische voorwaarden voor deelname aan de conferentie worden vastgelegd.

Tijdens Bakers vorige bezoek, eerder deze maand, heeft Israël onder voorwaarden ingestemd met deelname aan de conferentie, waarbij werd afgesproken dat de Israëlische condities later zouden worden besproken.

Avi Pazner. topadviseur van de Israëlische premier Jitschak Sjamir, noemde het bericht in Maariv „speculatie" en zei dat er, mede door de gebeurtenissen in de Sowjet-Unie, geen overleg met de Amerikanen had plaatsgevonden.

Vooral de Israëlische eis dat Palestijnen uit oost-Jeruzalem worden uitgesloten van de conferentie is voor de Amerikanen een netelige kwestie. Yossi Ahimeir, een andere medewerker van Sjamir, zei dat wat deze kwestie betreft nog niet aan de Israëlische wensen tegemoet was gekomen.