Digibron.nl

Marine werkt aan noodhospitaal voor Golf

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 2 januari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Binnenland)

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marine begint in het nieuwe jaar direct met de voorbereiding voor de verzending van een noodhospitaal naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het ministerie van defensie heeft dat gisteren meegedeeld.

Het noodhospitaal krijgt een bezetting van veertig mensen aan medisch en ondersteunend personeel. De capaciteit van het hospitaal is zodanig dat dertig gewonden tegelijkertijd kunnen worden behandeld.

In beginsel is het noodziekenhuis bedoeld voor Nederlandse marinemensen die aan boord zijn van de fregatten Jacob van Heemskerck en Philips van Almonde en het bevoorraadingschip Zuiderkruis, de drie Nederlandse schepen die deel uitmaken van de multinationale strijdmacht in het Golfgebied. Als echter aan miliatiren van andere landen hulp moet worden geboden, zal die worden geboden.

Naar verwachting besluiten premier Lubbers, vice-premier Kok en de ministers Van den Broek van buitenlandse zaken en Ter Beek van de-, fensie vrijdag over de definitieve verzending. Dit viertal is door de ministerraad gemachtigd tot deze op 7 januari weer voltallig bijeenkomt om besluiten betreffende de Golfcrisis te nemen. Het ligt in de bedoeling dat het noodhospitaal voor 15 januari in deVAEis.