Digibron.nl

Manoeuvres in Golf na verstrijken van ultimatum

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 16 januari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 1 (Voorpagina)

WASHINGTON/BAGDAD (RTR/AFP/DPA) - Het VN-ultimatum tegen Irak is vanochtend 6.00 uur (onze tijd) in gespannen rust verstreken. Terwijl het VN-ultimatum aan Irak verstreek, waren er berichten dat de Verenigde Staten 20 B-52 bommenwerpers naar een niet nader aangeduid land in het Midden-Oosten hebben overgebracht en zijn de Amerikanen, naar verluidt, begonnen met het storen van de Iraakse radiouitzendingen. Ook zijn troepenbewegingen van het Iraakse leger langs de grens van Irak met Koeweit en Saoedi-Arabië gemeld.

De manoeuvres van het Iraakse leger werden gemeld door de radio in Egypte. Volgens de zender namen de troepen nieuwe posities in om zich te kunnen verdedigen tegen een eventuele snelle aanval van de internationale troepenmacht. Radio Amman in Jordanië meldde dat Irak zijn arsenaal van grond-grond-raketten voor de middellange afstand in stelling heeft gebracht. Irak heeft gedreigd raketten met een chemische lading af te schieten op Israël en andere doelen in het Midden-Oosten indien de VS het land aanvallen.

Israël

Israël heeft bij het verstrijken van het ultimatum zijn veiligheidsmaatregelen nog verder opgevoerd. Voor de 600.000 Palestijnen in de Gazastrook is de avondklok ingesteld. Uit vrees voor een Iraakse luchtaanval na het verlopen van het VN-ultimatum besloot de Israëlische regering tevens tot de sluiting van alle scholen. Deze blijven voorlopig tot zondag dicht.

De joodse staat heeft de afgelopen 48 uur luchtdoel-raketten overgebracht naar de veiligheidszone die het land in het zuiden van Libanon heeft ingesteld. Het zou volgens een zegsman in Libanese veiligheidskringen gaan om Hawk-raketten van Amerikaanse makelij. De wapens zijn opgesteld bij de berg Hermon waar de grenzen van Libanon, Israël en Syrië bij elkaar komen. Jeruzalem sloot vandaag de doorlaatposten tussen Israël en de veiligheidszone.

Laatste oproep

De Veiligheidsraad wist op het laatste moment, gisteravond in New York, geen opening te creëren. Een laatste voorstel van Frankrijk om aan de terugtrekking uit Koeweit een internationale conferentie over het Palestijnse vraagstuk te koppelen stuitte op ernstige bezwaren bij de VS en Groot-Brittannië. Zij zien hierin een ongewenste beloning voor agressie.

VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar heeft gisteravond nog een laatste oproep gedaan aan Irak om zijn troepen uit Koeweit terug te trekken. Maar een uur voor het verstrijken van het ultimatum herhaalde radio-Bagdad het onverzoenlijke standpunt van president Saddam Hoessein.

Irak heeft de vinger aan de trekker en is klaar voor de oorlog als de Amerikaanse president George Bush besluit tot de aanval over te gaan. „Overgeven is onmogelijk", zo schreef de krant van het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken, al-Qadissiya, vandaag.

De onder leiding van de Amerikanen opgebouwde troepenmacht in de Golf heeft nu, op grond van VN-resolutie 678, de bevoegdheid geweld te gebruiken bij het verdrijven van het Iraakse leger. Er staat een troepenmacht van bijna 700.000 man klaar om de Iraakse troepen uit het bezette oliestaatje te verdrijven. Volgens Witte-Huiswoordvoerder Marlin Fitzwater verkeert president Bush in een rustige gemoedstoestand en is hij „voorbereid op het nemen van moeilijke beslissingen die nodig zijn".

Militaire deskundigen verwachten dat de door de VS geleide strijdmacht niet overdag zal aanvallen, maar zal wachten op de duisternis, 's Nachts kunnen de troepen van anti-Irak coalitie profiteren van hun technologisch superieure wapens, aldus de experts.

De Franse militairen in het gebied van de Perzische Golf komen „onmiddellijk" onder Amerikaans commando zodra het tot oorlogshandelingen komt.

Dit hebben verscheidene leden van de commissie voor buitenlandse zaken van het Franse parlement vandaag gezegd na een gesprek met premier Michel Rocard. Tot gisteren was het onduidelijk welke positie de Franse troepen in een gewapend conflict zouden innemen.

President François Mitterrand van Frankrijk verklaarde vanochtend dat „de toevlucht tot de gewapende strijd om Irak te dwingen zich uit Koeweit terug te trekken vanaf nu legitiem is". In een boodschap aan het parlement, die in buitengewone zitting bijeen is om zich te beraden over de nu ontstane situatie na het verstrijken van het ultimatum aan Irak, zei de president „ik geef daarom bevel militaire middelen te gebruiken, zoals besloten ligt in de deelneming van ons land aan de uitvoering van de resoluties van de Verenigde Naties".