Digibron.nl

Zeeuwse politie lost vier jaar oude moord op

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 24 september 1994
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 4 (Regionaal)

MIDDELBURG/OUD-VOSSEMEER - De politie Zeeland heeft samen met de politie Haaglanden een vier jaar oude moord op twee Aziaten opgelost. Hun stoHelijke overschotten werden indertijd in een lireek bij Oud-Vossemeer gevonden. Dit maalite de politie gisteren beleend.

Wan onze correspondent

Het ging om een afrekening in het harddrugscircuit. De schoten zijn gelost door een 38-jarige Hagenaar. De twee vermoorde mannen blijken opdrachtgevers te zijn geweest voor heroïnetransporten. Het ging om de 40jarige in Hong Kong geboren Ng Yau Cheung zonder vaste woon- en verblijfplaats en de uit Singapore afkomstige Chit Huat Koh (43), die op dat moment in Geldermalsen woonde.

Aanleiding voor de moord waren meningsverschillen tussen de 38-jarige drugskoerier uit Den Haag en een 26jarige Chinees over het geld voor en de snelheid van de overdracht van enkele kilo's drugs die de Hagenaar uit Hong Kong had gesmokkeld. Hierdoor kwam de Chinees in de problemen met zijn opdrachtgevers.

Deze problemen waren blijkbaar niet te overbruggen, waardoor de Chinees en de Hagenaar en zijn 27-jarige neef uit Den Haag de twee opdrachtgevers in de nacht van 5 augustus meenamen in de auto om zogenaamd de heroïne in België te gaan halen. Op de A16 tussen Dordrecht en Breda schoot de 38-jarige man uit Den Haag de twee Aziaten met een pistool dood. Na de moord zijn de lijken uiteindelijk in de Kreek bij Oud-Vossemeer gelegd.

De slachtoffers werden op 7 augustus 1990 doo'r een voorbijganger gevonden bij de kruising Kreekweg/Hiksedijk bij het Thoolse Oud-Vossemeer. Het politieonderzoek leverde geen direct resultaat op.

Heroïnetransporten

Wel werd besloten om samen met de afdeling verdovende middelen van de Haagse politie een onderzoek te starten naar de invoer van heroïne vanuit Hong Kong en Signapore. Dit resulteerde in 1991 in de arrestatie van de 26-jarige Chinees en de 27-jarige Hagenaar. Zij kregen respectievelijk 12 en 8 jaar gevangenisstraf en verblijven momenteel in de strafgevangenis in Veenhuizen. Zij vraren betrokken bij zes heroïnetransporten vanuit Hong Kong en Signapore.

Enkele weken geleden bekende de Chinees tijdens een verhoor door de Zeeuwse politie betrokken te zijn bij de moord. Dit spoor leidde recent naar de 27-jarige Hagenaar en zijn elf jaar' oudere neef. Dezen zijn inmiddels beiden voorgeleid voor de rechter-commissaris en zitten vast.