Digibron.nl

Wolkbreuk zet honderden huizen in Brabant blank

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 7 september 1999
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 4

OOSTERHOUT (ANP) - Een anderhalf uur durende wolkbreuk heeft gisteren aan het begin van de avond grote overlast veroorzaakt in de regio Oosterhout.

Vooral de kom van Oosterhout had het zwaar te verduren. Hier drong het water circa zeshonderd huizen binnen. Bij politie, brandweer en gemeente kwamen 640 meldingen. De hoosbui ging gepaard met hagel.

De brandweer van Oosterhout kreeg assistentie van diverse korpsen uit de regio. Honderd brandweerlieden en een onbekend aantal medewerkers van particuliere bedrijven kwamen in actie om het water uit kelders, liftschachten en tunnels weg te pompen, zo is meegedeeld op een persconferentie in het inderhaast geopende crisiscentrum.

In de anderhalf uur durende wolkbreuk viel volgens Meteo Consult tussen de 75 en 100 millimeter water. Dat gebeurde met name in het centrum van Oosterhout en in de wijk Oosterheide. Volgens een woordvoerder van de Oosterhoutse politie stond het water in sommige huizen tot bijna een meter hoog.

Ook het stadhuis van Oosterhout kreeg het zwaar te verduren. Vandaag blijft een aantal afdelingen van de gemeentesecretarie gesloten. Gisteren werden straten afgesloten voor alle verkeer omdat er door wegspoelend water gaten ontstonden. Twee tunnels zijn de afgelopen nacht leeggezogen.

Putdeksels

De politie heeft geen meldingen van persoonlijke ongevallen binnengekregen. Eén persoon kwam vast te zitten in een lift omdat er water in de liftschacht was gekomen, aldus een woordvoerder.

Behalve Oosterhout had ook het nabijgelegen Dongen veel last van het water.

In grote delen van het Brabantse plaatsje stonden straten blank en liepen kelders onder. Door de enorme regenval dreven de putdeksels over straat. Ook hier deden zich geen persoonlijke ongevallen voor.