Digibron.nl

ECT herwint langzaam vertrouwen leger VS

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 13 juli 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Onbekend)

ROTTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van het Amerikaanse leger in containeroverslagbedrijf ECT is enigszins hersteld". Dat heeft ECT-directeur H. Schut gisteren desgevraagd gezegd.

Begin deze week dreigde ECT het „Army-contract" voor de overslag van het uit de Golf terugkerend legermaterieel geheel te verliezen aan concurrerende havens in België en Duitsland. ECT heeft goede hoop dat de schade beperkt blijft tot de paar schepen die deze week ter elfder ure naar Antwerpen en Bremerhaven zijn gedirigeerd.

Doordat bij ECT sinds dinsdag gewoon is gewerkt, heeft het bedrijf deze week vier VS-Armyschepen kunnen behandelen. „Naar tevredenheid" van het Europese logistieke commando van het Amerikaanse leger, zo verklaarde een woordvoerster van dat commando, het MTMC.

Het ligt volgens haar dan ook voor de hand dat bij ongewijzigde omstandigheden het volgende schip uit de Golf ook naar Rotterdam wordt gestuurd. Die beslissing moet vandaag genomen worden. Komende nacht of morgen vroeg wordt de "Tarn" verwacht.

Een definitief besluit over het handhaven van Rotterdam als vaste aanvoerhaven voor de operatie Desert Farewell is volgens de woordvoerster van het MTMC nog steeds niet gevallen. De aanvoerhaven wordt telkens opnieuw bepaald als een schip het Kanaal nadert.

ECT ging gisteren goed merken dat een paar schepen naar elders zijn uitgeweken. „Op dit moment is het gat dat geslagen is goed te merken. Ieder schip brengt een reeks aktiviteiten op gang, zoals bij voorbeeld de overslag van het aangevoerde materieel op treinen en kleinere schepen. Nu staat een belangrijk deel van het werk even droog", aldus directeur Schut.

Schut betreurt het evenwel dat hij de Amerikaanse opdrachtgever niet kan melden dat de arbeidsrust in de Rotterdamse is weergekeerd. Hij neemt dat vooral de Vervoersbond FNV, meer in het bijzonder onderhandelaar Jan Heilig, kwalijk. „We hadden in de persoon van Paul Rosenmöller een perfecte bemiddelaar die ook nog een akkoord wist te bewerkstelligen. De opstelling van Heilig geeft dan ook geen pas".

Doorstaken

Ondertussen staakten sjorders en stukgoedwerkers gisteren nog steeds. Bij de stukgoedbedrijven, waar een verrassingsstrategie wordt toegepast, legden FNV-leden uit de ochtendploegen bij RHPM (LLoydkade en Wilhelminakade) en NTB het werk

Het bondsbestuur van de Vervoersbond FNV zegt „met verbazing" kennis genomen te hebben van de uitspraken van voormalig FNV-bestuurder en tegenwoordig tweede kamerlid voor Groen Links Paul Rosenmöller. „De uitspraken van Rosenmöller zijn uiteraard voor zijn rekening, maar we weten nu in ieder geval hoe hij over de bond denkt", aldus bestuurster J. Mooren. „Rosenmöller is natuurlijk niet de enige die gelijk heeft".