Digibron.nl

Thatcher stapt op uit Lagerhuis

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 29 juni 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Buitenland)

LONDEN (AP) — Oud-premier Margaret Thatcher heeft gisteren aangekondigd dat zij zich na 32 jaar niet meer herkiesbaar stelt voor het Britse Lagerhuis. Zij wil echter nog wei actief blijven in de politiek in een andere capaciteit en stelt zich beschikbaar voor een zetel in het Hogerhuis.

In een interview met ITN deelde Thatcher mee dat zij graag zitting wil nemen in de Britse senaat. „Dit is meer dan een hint", verklaarde zij, daaraan toevoegend dat een beslissing daarover aan anderen is.

Thatcher wees erop dat uit haar vertrek uit het Lagerhuis mag worden afgeleid „dat ik niet de wens of verwachting heb om terug te keren in nummer 10" (de ambtswoning van de premier in Downingstreet). Ze meent dat het voor haar nu „makkelijker zal worden om precies te zeggen wat ik vind zonder dat mensen me verkeerd begrijpen". Tijdens haar recente bezoek aan de VS deed Thatcher in interviews en toespraken een aantal uitspraken die naar haar zeggen ten onrechte zijn opgevat als kritiek op haar opvolger.

Thatcher zal in het Lagerhuis actief blijven tot de volgende algemene verkiezingen, die uiterlijk medio volgend jaar moeten worden gehouden. Verdere bijzonderheden over haar toekomstplannen gaf Thatcher niet.

De oud-premier houdt zich nu bezig met fondswerving voor de Thatcher Foundation, een stichting die haar politieke ideeën wil verbreiden. Thatcher verklaarde „een sterke bondgenoot" te willen blijven van haar opvolger, premier John Major, en diens regering.

Thatcher (65) was de langst regerende Britse premier van deze eeuw. Zij trad in november af na toenemend verzet binnen haar Conservatieve Partij tegen haar leiderschap. Onder meer haar grote terughoudendheid bij het proces van Europese eenwording stuitte op steeds meer weerstand.

Thatcher werd in 1959 voor het eerst in het Lagerhuis gekozen als afgevaardigde van het district Finchley in Noord-Londen. Van 1970 tot 1974 was zij minister van onderwijs onder premier Edward Heath, die zij in 1975 in de strijd om het leiderschap van de toen oppositie voerende Conservatieve Partij versloeg. In 1979, 1983 en 1987 leidde zij de partij naar klinkende verkiezingssuccessen.