Digibron.nl

Op de weg ligt een zielig plat ding"

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 12 april 1994
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 17 (Boeken)

Eenvoudige woorden, korte zinnen, korte hoofdstukken, en kinderen die de hoofdrol spelen. Dat zijn kenmerken van het kinderboek. In de christelijke boekenwereld zijn er weer paar verschenen. Ze gaan over inmiddels bekende figuren als Gijs en Geeske en minder bekende als Loes en Peter.

Daar zijn Gijs en Geeske weer, met maar liefst 28 nieuwe belevenissen. Dat betekent iedere keer als je een bladzijde omslaat een nieuw avontuur. Zo gaan ze samen naar de groenteman en komen ze terug met maar liefst acht pond spruitjes. Komt er zo veel visite... of is er misschien wat anders aan de hand? Als Gijs gaat vissen, krijgt hij zichzelf aan de haak... Zou dat de bedoeling zijn geweest? En als moeder weg is, veranderen zij de saaie kamer. Tjonge, wat is de kamer gezellig geworden... maar zou moeder het daarmee eens zijn?

Het is een gezellig boek (dat geldt voor de omslag, maar ook voor de verhalen). De verhalen zijn niet te lang en nodigen uit om steeds weer een nieuw hoofdstuk te gaan lezen. De illustraties zijn leuk, kortom: het is een fijn boek om uit voor te lezen, maar het is voor kinderen nog leuker de verhalen zelf te lezen. Eerder verschenen in deze serie: Gijs en Geeske, Gijs en Geeske op stap, Gijs en Geeske maken plannen. 

N.a.v. "Daar zijn Gijs en Geeske weer", door A. van Velzen-Wijnen; uitg. Den Hertog, Houten, 1993; 62 pag.; leeftijd: om voor te lezen vanaf ongeveer 4 jaar, om zelf te lezen vanaf ongeveer 6/7 jaar; prijs 9,25 gulden.

Maaike en Marijke

Twee nieuwe deeltjes van Maaike en Marijke, waarin ze weer van alles beleven. Ze worden door stropers gepakt en spelen voor kappertje met het zusje van Marijke, waar moeder nou niet echt blij mee is!!! 

In beide boekjes gaat het verhaal eigenlijk om een vriendin van Maaike en Marijke. Die vriendin moet op bed liggen tot het moment dat zij sterker wordt en in de rolstoel mee naar school mag. Op school hoort deze vriendin van de Heere Jezus en zij wil graag meer van Hem horen. Dan gebeurt er iets heel verdrietigs: Maaike en Marijke verliezen hun vriendin. Een paar jongens en een gemene plagerij hebben daar iets mee te maken. Bij al het verdriet weten Maaike en Marijke ook, dat hun vriendin een schaapje van de Goede Herder is geworden.

Het zijn twee deeltjes uit deze serie, die uitnodigen tot zelf lezen en gevoelige hartjes zullen zeker geraakt worden door het verhaal.

Het verhaal is geschreven in duidelijke, vrij grote letters, de omslag en de illustraties zien er leuk en verzorgd uit. Eerder verschenen in deze serie: Maaike en Marijke bij de boswachter, Maaike en Marijke op vakantie, Maaike en Marijke op de boerderij, Maaike en Marijke op ziekenbezoek. 

N.a.v. "Maaike en Marijke krijgen een vriendin" en "Maaike en Manjke hebben verdriet", door J. A. KoetsierSchokker; uitg. De Banier, Utrecht, 1993; 87 en 89 pag.; leeftijd: mei^s van ongeveer 8 jaar en ouder; prijs 13,50 gulden. 

W. M. Visser-van den Ham

Kostbare lading

De vader van Jaap Bartels heeft een transportbedrijf. Jaap is vaak bij het bedrijf te vinden. Graag zou hij eens mee willen met zo'n vrachtwagen. Maar Jaap zit nog op school. Onverwacht maakt hij toch een ritje, al zit hij rijdend gevangen. Als de chauffeur hem ontdekt, valt dat goed tegen. Chauffeur Paul blijkt ook nog even in de binnenstad van Amsterdam te moeten zijn. Wat hij daar toch doet...? Jaap gaat weer naar school. Eindelijk is het vakantie. Jaap mag mee met chauffeur Leo. Het wordt een spannende rit naar Zwolle. Dan volgt de grote rit: naar Duitsland. Twee chauffeurs gaan er mee.

Met Leo kan Jaap goed opschieten. Hij vertelt van alles over de vrachtwagen, de douane, het vervoer en over Duitsland. Maar die Paul doet zo vreemd. In het hotel luistert Jaap een telefoongesprek van Paul af. Dan heeft hij de schrik te pakken. Hier klopt iets niet. Inderdaad gebeurt er op de terugweg iets. Dankzij Jaaps waakzaamheid en fotokunst wordt de chauffeur ontmaskerd als een drugssmokkelaar. Kostbare lading! Jaap is de held, Paul is het slachtoffer en Bartels is trots op zijn zoon. Het verhaal is spannend geschreven. Interessant zijn de gegevens over vrachtwagens en vervoer. Een prachtig boek voor jongens en meisjes vanaf een jaar of tien. 

N.a.v. "Kostbare lading", door Jac. Hoefnagel: uitg. De Banier, Utrecht; 1993; 95 blz.; prijs 13.50 gulden.

De kijkdoos

De tweeling Claartje en Carlientje maakt een kijkdoos. Want ze willen veel geld ophalen voor een goed doel: hulpverlening op de Filippijnen. De kijkdoos wordt prachtig. Soms geven de mensen wel vijf gulden! Maar niet iedereen is zo aardig. Een jongen van een jaar of zestien doet heel gemeen. „Op de weg ligt een zielig plat ding: hun kijkdoos". O, wat zijn de meisjes verdrietig. Nu hebben ze geen kijkdoos meer, maar... ze krijgen toch geld. Gelukkig krijgt de jongen spijt. Hij wil het weer goed maken en geeft ieder een tientje.

Dan is het Paasfeest. Samen gaan ze naar de kerk. Zouden de kinderen op de Filippijnen ook horen over de Heere'Jezus? Om over na te denken! Het verhaal is leuk geschreven. We maken ook kennis met oma, die komt logeren. Elke dag hebben de meisjes het druk met hun hondje Terry en het konijn Buffeltje. Het hoofdstuk over de hulpverlening is duidelijk geschreven. Een fijn boek voor meisjes en jongens vanaf een jaar of acht. 

N.a.v. "Claartje en Carlientje en het avontuur met de kijkdoos", door P. J. Nieuwenhuis-van Steenis; uitg. De Banier, Utrecht, 1993; 55 blz.; prijs 9,75 gulden.

Vaders tweeling

Zestien zeer korte verhaaltjes over de tweeling Wilma en EvertJan vullen dit boekje. De tweeling op de boerderij, Wilma valt in het water, Evert-Jan klimt in de pereboom. Kerstfeest en tot slot Oudejaarsdag. Als ondertitel zou het boekje "Vaders handen" kunnen hebben. Harde handen, sterke handen, slaande handen, beschermende handen en biddende handen. De bedoeling van de schrijver is goed. De kinderen zullen het ook best begrijpen. Maar de tekst van het hele boekje past op ongeveer twintig pagina's. In een kwartiertje lees je het boek uit. Gelukkig staan er vier prachtige illustraties in. De voorkant nodigt ook uit tot het kopen van dit boekje. De prijs is echter erg hoog! 

N.a.v. "Vaders Tweeling", door Rik Valkenburg; uitg. De Banier, Utrecht, 1993; 32 pag.; prijs 11,50 gulden.

Eenvoudig

Anita Schenk-Ligthart heeft in "Wat ligt er op het duinpad?" geprobeerd jonge kinderen met behulp van eenvoudige woorden te boeien met de belevenissen van Loes en Peter., Geen eenvoudige opgave, omdat de schrijfster zich wat de woordkeus betreft beperkingen heeft opgelegd. Toch kunnen we zeggen dat ze geslaagd is, al zijn er zinnen die wat gekunsteld overkomen: „Samen gaan ze naar het bureau van de politie" (pag. 28).

Voor haar verhaal heeft mevr. Ligthart voldoende ingrediënten. Persoonlijk zou ik liever zien dat minder thema's wat uitgebreider behandeld werden, zoals vreemdelingen (de Marokkaan Hasan) of de achtergelaten hond. De verhalen worden daardoor iets minder vluchtig en de sfeertekening zal beter uit de verf komen. Het is immers niet nodig om in 52 bladzijden alle seizoenen mee te beleven.

Iets meer illustraties zou dit boekje aantrekkelijker gemaakt hebben. De omslagtekening van Hans van der Wekken nodigt tot lezen uit. Jammer, dat het vraagteken uit de titel hier weggevallen is. 

N.a.v. "Wat ligt er op het duinpad?", door Anita Ligthart-Schenk; uitg. De Banier, Utrecht, 1993; 52 blz.; prijs 9,75 gulden. 

L. Vergunst-van Eek