Digibron.nl

Vijftien jaar geëist voor huurmoord

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 15 maart 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5 (Binnenland)

AMSTERDAM - De procureurgeneraal bij het Amsterdams gerechtshof mr. F. Brilman heeft gisteren vijftien jaar cel geëist tegen de 26-jarige Amsterdammer C. L. wegens het plegen van een huurmoord.

Volgens de officier van Justitie heeft L. de 38-jarige M. Akzcali op 18 november 1988 neergeschoten in opdracht van een heroïneorganisatie.

De politie kwam L. op het spoor omdat bij het lijk van de slachtoffer een piepende semafoon werd aangetroffen die eigendom van de verdachte is. Volgens L. heeft hij de pieper drie weken eerder verloren op een autocross-terrein in de buurt van de plek van het misdrijf.

Brilman was van die verdediging niet onder de indruk. „Kennelijk leugenachtig", zo zei hij. „Het is frappant dat pas ter zitting in beroep al die mensen komen getuigen over het verlies van die pieper. En dit, terwijl L. 's vriendin heeft gezegd dat ze de verdachte regelmatig oppiepte in de weken vlak voor de moord".

Volgens een anonieme getuige zou L. 16.000 gulden krijgen voor de moord. Deze getuige beschreef ook de auto die op 18 november werd gebruikt. In een dergelijke auto is een hoofdhaar van het slachtoffer gevonden. De auto kreeg naderhand een opknapbeurt en werd vervolgens doorverkocht.

Advocaat mr. P. Doedens las in die anonieme getuigenverklaring „misschien aanwijzingen, maar zeker geen bewijs". De beschuldigingen zouden zijn gebaseerd op „leuterpraatjes in criminele kringen". Mr. Doedens vond dat hem onvoldoende gelegenheid was geboden de betrouwbaarheid te toetsen van deze getuige, die optrad onder de schuilnaam "Bra

Het hof spraak. doet op 28 maart uit