Digibron.nl

Ingrijpen bevelhebber beëindigt Vierdaagserel

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 19 juli 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Onbekend)

NUMEGEN (ANP) - De reünisten vin het Tamboerkorps van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht mogen vanmiddag toch als eerste militaire groep in de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Dat is het gevolg van het persoonlijk ingrijpen van de bevelhebber van de Luchtstrijdkrachten, generaal W. Louwerse.

De reünisten, die de hele week in Nijmegen opgetreden hebben in uniformen van het voormalige „spookpeioton", werden er gisteren van beschuldigd de uniformen gestolen te hebben uit het magazijn van de Luchtmachtkazerne in Nijmegen. De leider van de reünisten, M. Goudzwaard, werd aangehouden door de Marechaussee. Omdat de zaak vanwege de Vierdaagse niet snel uitgezocht kon worden, werd de reünisten verboden op het parcours van de Vierdaagse te verschijnen.

Generaal Louwerse, die zelf de Vierdaagse meeloopt, hoorde gisteravond van de moeilijkheden. Hij had eerder zelf schriftelijk toestemming gegeven voor het dragen van de antieke uniformen. De magazijnbeheerder was daar echter niet van op de hoogte en deed woensdag aangifte van diefstal, toen hij leden van de groep zag lopen in de men". ,spookunifor

Blij

J. Eversen, lid van de reünistengroep: „We zijn blij dat we door toedoen van de generaal nu toch mee mogen lopen. Maar we zfjn niet met tachtig mensen, want 23 van ons, die gisteravond speciaal naar Nijmegen kwamen voor de intocht, zijn bij de poort van de kazerne door de Marechaussee tegengehouden en terug naar huis gestuurd. Anderen zijn uit pure kwaadheid over deze affaire naar huis gegaan".

Goudzwaard zal vandaag een civiele procedure starten tegen de magazijnbeheerder van de Luchtmachtkazerne wegens smaad. Het is nog niet bekend wanneer deze zaak zal voorkomen.