Digibron.nl

Lubbers pleit voor ter dood veroordeelden

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 15 maart 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Buitenland)

DEN HAAG - Zowel premier Lubbers als minister Van den Broek van buitenlandse zaken heeft gisteren een appel gedaan op een groep Indonesische parlementariërs tot stopzetting van het executeren van politieke gevangenen in hun land, zo hebben officiële Nederlandse woordvoerders in Den Haag gezegd.

De Indonesische volksvertegenwoordigers brengen deze week een bezoek aan Nederland op uitnodiging van het Nederlandse parlement. Leden van Eerste en Tweede Kamer die dinsdag een gesprek hadden met de Indonesiërs, leverden daarbij kritiek op de recente executie van vier gevangenen die sinds hun veroordeling meer dan twintig jaar gevangen hebben gezeten.

De Indonesische parlementariërs verdedij^leta dinsdag en, gilté;ren de executies. De lange tijd die daaroverheen is gegaan, heeft naar hun zeggen te maken met het zorgvuldig volgen van de procedures. Begrip voor de Nederlandse opstelling, diè jdj wel .^réSlSënl Sbezoudéü'^jttfeg^ral'ffiaii ftarto', ^MésfeïWét'echt.' i' *

Oók'L'ü'bbers ên Van den Bróèk stonden stil bij het feit dat de terechtstellingen zo lang op zich laten wachten. De „premier, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop weten, toonde begrip voor de rechtsgang en het rechtssysteem in Indonesië, maar vroeg zich af of er geen punt kan worden gezet achter de executies.

Lubbers suggereerde dat Jakarta, na een zo lange periode van binnenlandse rust, bij wijze van gebaar naar de jongere generatie de schaduw van het verleden achter zich laat en afziet van het terechtstellen van nog meer politieke gevangenen.

Net als in het verleden, deed minister Van den Broek van zijn kant een humanitair appel op de Indonesische delegatie ten gunste van de ter dood veroordeelden, aldus een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag. Lubbers en Van den Broek sneden nog enkele andere onderwerpen aan met hun gasten, waaronder de economische ontwikkeling van Indonesië en de internationale ontwikkelingen zoals de Cambodjaanse kwestie, waarbij Indonesië een actieve diplomatieke rol speelt. Minister Van den Broek sprak ook met hen over OostTimor, maar daarover wilde de woordvöërSte'r verder ' niets Wéggen. Nederland vertegenwoordigt Portugal in JakartS wegens de breuk tussen Indonesië en Portugal na de Indonesische inval en annexatie van de Portugese ex-kolonie Oost-Timor in 1976.