Digibron.nl

Brand verwoest pand in Amsterdamse Pijp

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 8 maart 2005
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 8

AMSTERDAM (ANP) - In de Tweede Jan van der Heijdenstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp heeft een brand in de afgelopen nacht een kraakpand in de as gelegd.

De naastgelegen panden liepen volgens de brandweer aanzienlijke schade op. Uit voorzorg heeft de politie ongeveer zestig omliggende woningen ontruimd. In het kraakpand bevonden zich twee mensen. Zij bleven ongedeerd.

Volgens een brandweerwoordvoerster brak de brand rond 00.45 uur uit op de derde etage. Op het moment dat de brandweer arriveerde, woedde het vuur over drie verdiepingen. De brandweer kon niet voorkomen dat de vlammen via de zolder oversloegen naar het dak en het aangrenzende pand. Brandweerlieden konden het pand niet binnengaan wegens instortingsgevaar. Rond 03.00 uur was het vuur onder controle.

Tientallen mensen van zo'n zestig omliggende woningen kregen tijdelijk onderdak in een nabijgelegen restaurant. In de loop van vanochtend konden de meeste mensen terug naar hun huis, op de bewoners van twee naastgelegen panden na. Ongeveer tien woningen zijn onbewoonbaar verklaard. De getroffenen werden elders ondergebracht, aldus de politie.

Later vandaag bekeek de brandweer samen met bouw- en woningtoezicht wat er verder met het pand moet gaan gebeuren. Mogelijk wordt het gesloopt.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie heeft de krakers gehoord.