Digibron.nl

Bij Hollandse Signaal verdwijnen 1500 banen

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 17 augustus 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Binnenland)

HENGELO - Bij Hollandse Signaal Apparaten, producent van hoogwaardige defensie-apparatmir in Hengelo, verdwijnen de komende vijf jaar ongeveer 1500 arbeidsplaatsen. Dat zijn er 600 meer dan het bedrijf vorige maand bekendmaakte. De Industriebond FNV heeft dit gisteren meegedeeld na overleg met de directie van Hollandse Signaal.

Bij het bedrijf werken nu bijna 5000 mensen. Dat het verlies van werkgelegenheid groter is dan was aangekondigd, heeft vooral te maken met het feit dat bij de eerdere berekening de effecten van de produktiviteitsverhoging nog niet waren meegenomen.

Het schrappen van de 600 banen kan worden bereikt via natuurlijk verloop. De extra inkrimping vindt plaats in de periode ^l-^S, zo heeft de Industriebond FNV uit het gesprek met de directie van Hollandse Signaal afgeleid.

Gezien de eigen berekening van de vakbonden is D. de Valk, bestuurder van de Industriebond FNV, niet verbaasd over de mededeling van de directie dat de reorganisatie bij Hollandse Signaal omvangrijker uitvalt.

Sectoren

Het is de vakbonden gisteren niet duidelijk geworden in welke mate de diverse onderdelen van het bedrijf worden getroffen. In een gesprek op 3 september verwacht De Valk daar van de bedrijfsleiding meer duidelijkheid over te krijgen. „Wij willen dan per sector weten hoe de perspectieven zijn en wat de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn. Pas daarna kunnen we praten over een sociaal plan voor werknemers die het bedrijf moeten verlaten", zo licht de vakbondsbestuurder toe.

Hollandse Signaal heeft de hoofdvestiging in Hengelo en afdelingen in Den Haag, Apeldoorn, Huizen (NH) en Gronau (BRD), Van de 900 ba

z^^rZ^^nel I'm
via een vertrekregeling (waarbij de ontslagen medewerkers een aanvulling op hun uitkering krijgen), 300 arbeidsplaatsen gaan door natuurlijk verloop verloren en voor 200 medewerkers wordt een baan bij andere bedrijven gezocht.

Ontspanning

Achtergrond van de sanering bij Hollandse Signaal is de ontspanning in de wereld. Als gevolg hiervan blijven orders uit of worden ze uitgesteld. Het bedrijf zoekt compensatie in de burgersector. Maar die zal onvoldoende zijn om het verlies aan militaire opdrachten goed te maken.

De voormalige Philips-dochter Hollandse Signaal maakt nu deel uit van het Franse concern Thomson.