Digibron.nl

Trots

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 1 april 1977
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 31 (Onbekend)

De trots van het stadje noemde de heer Woltjer niet alleen het groen maar ook de miniatuurtuin. „Onder het groen moet worden verstaan de vele mlniatuurboompjes en coniferen die zijn aangeplant en de grote grasvlakten. Voor de miniatuurboompjes worden onder andere liguster, tamarix, prunus, linde en eik gebruikt. Deze worden al als stek opgesnoeid tot een stamboompje. Er vormt zich dan een kruintje, dat door voortdurend snoeien uiteindelijk tot het gewenste miniatuurboompje uitgroeit. Om deze boompjes goed in model te houden, moeten ze twee of drie keer per seizoen gekapt worden, al naar gelang het een droge of een natte zomer is.

In het voorjaar wordt Madurodam opgefleurd door 16 tot 30.000 bloembollen. Zijn deze uitgebloeid, dan worden ze half mei door de éénjarige planten opgevolgd. Dit zijn vaak dwergsoorten om de verhoudingen in het stadje zoveel mogelijk in evenwicht te houden. Ook het gras vergt een eiiorm onderhoud, veel noet met de hand geknipt worden. En dan moet elke koe In de weilanden met knippen even weggenomen worden en weer worden teruggezet", aldus de heer Woltjer.

De officiële opening: van Madurodam Is deze week inmiddels verricht door de burgemeester van Den Haag, drs. F. O. L. L. Schols.

Vanaf vandaag is Madurodam weer voor het publiek toegankel^k. Openingrtyden: yan 1 april tot en met 30 juni dagelijks van 9.30-!32.30 uur; van 1 juli tot en mot 31 augustus dagel^ks van 9.30 tot S3.00 uur en de gehele maand september van 9.30 tot S1.30