Digibron.nl

Golfberaad Libië, Syrië en Egypte

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 2 januari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 6 (Buitenland)

CAIRO (RTR/AFP) - De leiders van Libië, Egypte en Syrië zullen de komende dagen besprekingen voeren over de Golfcrisis. Dat lieeft de Libische leider, Gaddafi, volgens het Egyptische persbureau MENA gisteren gezegd.

Vervolg van voorpagina

De, ministers van buitenlandse zaken van de drie landen zullen elkaar vandaag in Cairo ontmoeten, zo berichtte MENA vanuit de Libische hoofdstad Tripoli. MENA citeerde Gaddafi die zei dat de top „binnen enkele dagen" zal plaatshebben. Hij gaf niet aan waar de ontmoeting wordt gehouden.

Egypte en Syrië hebben troepen geleverd voor de multinationale troepenmacht in Saoedi-Arabië. Libië heeft de Iraakse inval in Koeweit veroordeeld, maar de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het Golfgebied afgewezen.

„We moeten voorkomen dat er een oorlog uitbreekt", haalt MENA Gaddafi aan, die verder nog opmerkt dat „vrede, stabiliteit en eensgezindheid nodig zijn om de gezamenlijke vijand tegemoet te treden", met vijand kennelijk doelend op Israël.

België

België zal geen troepen sturen naar het Golfgebied als daar een oorlog uitbreekt. Dat zegt de premier van België, Wilfried Martens, vandaag in de Belgische krant "Het Nieuwsblad". Het Belgische persbureau Belga haalt uitlatingen van Martens in Het Nieuwsblad aan waarin deze onder meer opmerkt dat de in het Golfgebied aanwezige schepen van België -twee mijnenjagers, een fregat en een bevoorradingsschip- buiten de gevechtszone zullen blijven. België zal achttien Mirage-gevechtsvliegtuigen naar Turkije sturen. . Turkije heeft de NAVO-partners om luchtsteun gevraagd bij de grens met Irak. „De Belgische vliegtuigen zullen een strikt defensieve taak hebben", aldus Martens.

Zelfs als Irak gehoorzaamt aan de VN-resoluties die eisen dat het zich terugtrekt uit Koeweit, zijn er garanties nodig voor Iraakse herstelbetalin- ^ gen en agressie van Bagdad in de toekomst. Dit heeft de Amerikaanse president, George Bush, gisteren ge- . zegd in een interview.

Bush zei, in het al op 16 december , opgenomen interview, dat hij hoopte dat een oorlog in de Golf snel afgelöpen zou zijn. „Maar wat echt zal gebeuren is moeilijk te zeggen", aldus Bush, die herhaalde dat geen enkele oorlog meer zo langdurig zou zijn als die in Vietnam.

Als de oorlog voorbij is, zo zei Bush, zullen de Amerikaanse troepen snel worden teruggetrokken en alleen de marine achterblijven als een stabiliserende factor.