Digibron.nl

Appels en peren

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 14 september 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 25 (Onbekend)

Een doorsnee Nederlander eet per jaar 73 kilo fruit. Dat is heel wat meer dan een jaar of 40 geleden; toen lag de consumptie rond de 44 kilo per persoon. Groeiende mogelijkheden —vervoer over lange afstanden werd steeds sneller èn goedkoper— zorgden ervoor dat er in het aankoopgedrag ook heel wat veranderde. In de jaren vijftig bestond meer dan de helft van het gegeten fruit nog uit appels en peren. Nu is dat 30 procent. Citrusfruit wordt daarentegen veel meer gegeten. Toen nam een gemiddelde Nederlander 10 kilo sinaasappelen en aanverwante tot zich. Inmiddels ligt die hoeveelheid op jaarbasis op 27 kilo, zo blijkt uit cijfers van het produktschap voor groenten en fruit. Drie kwart van het fruit dat in Nederland over de toonbank gaat, komt overigens uit het buitenland. Als het goed is, vermeldt de groenteman dat ook altijd even. Oerhollandse appels blijken prima te gedijen in Zuid-Amerika.

De helft van het fruit blijkt via de supermarkt te worden aangeschaft. Daarna volgen groentewinkel en markt met beide 20 procei>t. De rest wordt gekocht bij telers en bij de groenteman aan de deur. Supermarkten zijn als fruitverkoper nogal in opmars. Wellicht dat de komst van het zelfbedieningssysteem daar een rol bij heeft gespeeld. Dat maakt het een stuk makkelijker om, in het voorbijgaan, snel nog even iets in te slaan. Bij de groentewinkel is de kans groter dat er een rij staat te wachten. Deze zaken blijken namelijk vooral bezocht te worden voor de wat grotere boodschappen (gemiddeld 2,3 kilo per keer met een waarde van 6 gulden). In de supermarkt werd per bezoek 1,7 kilo fruit aangeschaft, voor een prijs van 4 gulden. Op de markt wordt gemiddeld per keer 3 kilo fruit ingeslagen; daarvoor moest in 1990 7,17 gulden worden betaald. Een doorsnee gezin kocht 37 keer fruit in de supermarkt. Daarnaast bezoekt 65 procent de groenteman (16 keer per jaar) en 57 procent de markt (13 keer per jaar).

Uit het jaaroverzicht van het produktschap blijkt dat een Nederlands gezin vorig jaar 284 gulden uitgaf aan vers fruit. Daarvoor werd 118 kilo gekocht. De gemiddelde prijs lag op 2,41 gulden per kilo.