Digibron.nl

ANWB verwacht beperkt effect van sneller innemen rijbewijs

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 13 april 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 18 (Onbekend)

Het op grote schaal innemen van rijbewijzen van verkeersovertreders zal hoogstens een beperkt effect hebben op de verkeersveiligheid. Meer resultaat is te verwachten van maatregelen die gericht zijn op de achterliggende oorzaken van onaangepast verkeersgedrag. Dit wordt bepleit in het april-nummer van "Verkeerskunde", een uitgave van de ANWB. Recent zijn op dit punt kabinetsvoorstellen bekend geworden die ertoe leiden dat eerder tot invordering van het rijbewijs moet worden overgegaan. De snellere invordering van het rijbewijs zal volgens deze voorstellen worden gekoppeld aan de mogelijkheid verkeersovertreders een verplichte cursus op te leggen. De ANWB vindt dat een goede zaak maar benadrukt dat de maatregel zich uitsluitend richt op verkeersovertreders, en niet op het voorkomen van overtredingen. De ANWB verwacht meer resultaat van speciale rijopleidingen, waarvoor niet uitsluitend de brokkenmakers worden geselecteerd maar waarbij iedereen de kans krijgt zijn rijvaardigheid te verbeteren.

Rijvaardig

Een gedegen rijvaardigheidstraining kan het schade- en ongevallenpatroon van ervaren chauffeurs met 30 procent omlaag brengen, zo blijkt bij voorbeeld uit gegevens van verzekeringsmaatschappijen. Een andere ontwikkeling is de succesvolle seniorenrit, een rijvaardigheidsrit waarbij ouderen worden geïnformeerd over nieuwe verkeersregels en waarbij hen geleerd wordt ze hun rijstijl 'moeten aanpassen aan het ouder worden.

Voorbeelden zijn er volgens de ANWB ook in het buitenland. In Frankrijk bij voorbeeld deed mep gunstige ervaringen op met een experiment waarbij zestienjarigen, na een aanvangscursus onder begeleiding van een ervaren rijbewijshouder, mogen autorijden. Ze bleken minder ongelukken te veroorzaken. De ANWB hoopr dat er ook in ons land meer aandacht komt voor ontwikkelingen waarbij het leerproces van de rijbewijsbezitter in de praktijk wordt begeleid. De bond stelt voor om bij voorbeeld de tienjaarlijkse zogenaamde verfrissing van het rijbewijs aan te grijpen als moment om de rijbewijsbezitter bij te scholen.