Digibron.nl

n Simons heeft bezwaren tegen hartoperaties bij foetussen

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 2 februari 1990
Auteur: onze politieke redactie
Pagina: 3 (Binnenland)

DEN HAAG — Staatssecretaris Simons van volksgezondheid heeft morele bezwaren tegen het opereren van ongeboren kinderen. Hij heeft er moeite mee als ook Nederlandse ziekenhuizen deze weg in zouden slaan.

„Het financiële punt is hier niet aan de orde. Het gaat mij vooral om de moraliteit. Ik heb daar zeer grote twijfels over", aldus de bewindsman gisteren in de Kamer.

Onlangs is in het Verenigd Koninkrijk een hartoperatie uitgevoerd bij een kind in de baarmoeder. De chirurgen hebben met succes een dunne catheter in het kinderhart geleid. Door het opvullen van een ballonnetje aan het eind van deze catheter werd een opening geforceerd in een niet-functionerende hartklep. Het kind is een week na de operatie levend ter wereld gekomen.

Volgens de staatssecretaris staan ook de Nederlandse ziekenhuizen klaar om dergelijke operaties uit te voeren. Kindercardioloog E. Meijboom van het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis overweegt in ons land een team op te zetten dat hartoperaties bij ongeboren kinderen kan uitvoeren.