Digibron.nl

Zoetjesdochter DSM wint dumpingzaak

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 30 november 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 11 (Onbekend)

MAASTRICHT/BRUSSEL - De zoetstofproducent Holland Sweetener Company (HSC), voor de helft eigendom van het chemieconcern DSM, heeft een belangrijice overwinning behaald in de concurrentieslag met producenten in de VS en Japan. De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat met onmiddellijke ingang een anti-dumpingheffing van 27,55 ecu (ƒ 64) per kilo geldt voor de import van de aspartaam in de EG omdat deze zoetstof ver onder de produktieprijs wordt verkocht.

HSC vroeg de Europese Commis- het Nederlandse bedrijf berekende sie vorig jaar om een onderzoek te doen naar de dumpingpraktijken van het Amerikaanse bedrijf NutraSweet, een dochter van chemieconcern Monsanto, en de Japanse Ajinomoto. Deze twee producenten hebben de wereldmarkt voor aspartaam vrijwel volledig in handen en verkopen in de EG aspartaam via een gemeenschappelijk verkoopkantoor.

HSC, naar eigen zeggen de enige andere onafhankelijke producent, voelde zich door de twee concurrenten van de markt gedrukt. Volgens NutraSweet op de afgeschermde thuismarkt omgerekend ƒ 200 per kg voor aspartaam, maar in Canada en de EG slechts ƒ85. HSC behaalde begin oktober in Caijada ook al een overwinning op NutraSweet. Volgens de regeringscommissie maakte NutraSweet daarmee misbruik van zijn dominante marktpositie.

HSC is voor de helft eigendom van de Japanse onderneming Tosoh en heeft sinds 1988 een aspartaamfabriek in Geleen.