Digibron.nl

Veerdienst P & O bereid voetbalfans te vervoeren

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 2 mei 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5 (Binnenland)

ROTTERDAM (ANP) - De Engelse veerdienstmaatschappij P & O is bereid supporters van Manchester United te vervoeren naar het Europese vasteland voor de finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars in Rotterdam op woensdag 15 mei.

Dit heeft woordvoerder R. Witsen namens P & O European Ferries in Nederland gistermiddag desgevraagd meegedeeld.

De maatschappij kan de Unitedsupporters vanaf Dover binnen anderhalf uur naar Frankrijk brengen. Naar Calais en Boulogne zijn per dag respectievelijk vijftien en zes afvaarten. Een veerboot kan ongeveer 2000 passagiers vervoeren.

Volgens Witsen zou de maatschappij dus „in theorie" in één dag de gehele Engelse aanhang, die wordt geschat op tussen de 20.000 en 30.000 man, kunnen vervoeren. Vorige week nog verklaarden de veerdiensten North Sea Ferries en Stena Line dat zij onder geen enkele voorwaarde United-fans op hun boten willen hebben.

P & O durft het vervoer aan, aldus Witsen. De veerdienstmaatschappij heeft al tien jaar afspraken met busondernemingen en politie over het vervoer van Engelse supporters. Zo betalen busmaatschappijen per bus met tussen de 30 a 40 voetbalsupporters een borgsom van 500 Engelse ponden (ongeveer 1700 gulden). Als het op de boten rustig blijft, geeft P & O het „risicogeld" terug.

P & O vaart ook op België, maar die Kanaalroutes vergen meer tijd. Om die reden is de kans op problemen aan boord groter, aldus Witsen. Hij sluit echter niet uit dat supporters via België naar Rotterdam reizen. De overtocht naar Oostende duurt 4 uur en die naar Zeebrugge 4,5 uur. Naar beide havens zijn respectievelijk acht en zes afvaarten per dag.

Spelregels

Supporters van Barcelona en Manchester United die een kaartje hebben bemachtigd voor de Europacupfinale tussen beide teams, krijgen de komende dagen bij hun toegangsbewijs een brochure uitgereikt, waarin de spelregels zijn vermeld waaraan zij zich bij hun bezoek aan Rotterdam moeten houden.

Supporters die de regels aan hun laars lappen, worden in hun eigen taal op voorhand gewaarschuwd voor drastische maatregelen van de Nederlandse politie. „Een ieder die betrokken raakt bij vechtpartijen of andere vormen van vandalisme, komt het stadion niet in. Dat geldt ook voor supporters die een misdrijf begaan of in het bezit zijn van wapens. Sterker nog: zij zullen meteen worden gearresteerd".