Digibron.nl

Psychiatrie van rust in het bos terug naar de stad

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 6 maart 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 19 (In de Regio)

DEN DOLDER (ANP) - Psychiatrische patiënten zijn het best af op de heide en in het bos: ver weg van de mensen en afgesloten van de hectische vt'ereld. Pas in dat „lustoord van vrede en onschuld" kan de geest zich herstellen. Dit was de trend in de psychiatrische verpleging aan het begin van deze eeuw. Een van die „lustoorden", de Willem Arntsz Hoeve bij Den Dolder, vierde vorige week het tachtigjarig bestaan.

In de loop der jaren veranderde de gangbare opvatting in de psychiatrie: de arcadia's op de hei werden gezien als wegstophuizen vol met „gekken". Nu komen de psychiatrische ziekenhuizen met dependances in de binnensteden. Want daar hoort een mens -ziek of gezond- te functioneren: in zijn natuurUjke woon- en leefomgeving.

Tachtig jaar na de oprichting van de Willem Arntsz Hoeve (gelegen in de bossen bij Den Dolder) zijn ook de psychiaters in dit ziekenhuis ervan , overtuigd dat de „heide- en bostrend" achterhaald is. „Zorg op maat", „toegesneden op het individu" en „multifunctionele behandeling" zijn nu sleutelwoorden. Vandaar nieuwe projecten als arbeidsbemiddeling, vrouwenhulpverlening en brede behandeling vanuit allerlei invalshoeken. Het rustiek gelegen complex van de WA Hoeve in Den Dolder gaat samenwerken met riaggs en ziekenhuizen in de regio.

Dennendal
In 1911 begon de bouw van de hoeve. Daaruit ontstond in de jaren vijftig Dennendal als instituut voor zwakzinnigen. Dennendal draait sinds januari van dit jaar zelfstandig. De WA Hoeve bestaat nu uit een algemeen psychiatrisch ziekenhuis met ruim 500 bedden, een polikliniek en mogelijkheden voor dagbehandeling. Het ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in ouderenpsychiatrie, de behandeling van verstandelijk gehandicapten met ernstige gedragsstoornissen en van patiënten die het hele zorgcircuit zonder succes hebben doorlopen. Ook is een afdeling voor forensische patiënten in ontwikkeling.

„De Willem Arntsz Hoeve is in 1911 opgericht als vernieuwing in de psychiatrie - en dat is het nu eigenlijk weer", constateerde directeur A. Höppener vorige week op een jubileumbijeenkomst in Den Dolder. Het jubileum wordt het komende jaar gevierd met een patiëntenfeest, een open dag, een reünie, een personeelsfeest, een symposium en „overige activiteiten" als een speciaal gedrukte kalender en een expositie van historisch materiaal.

Opening

Staatssecretaris drs. H. J. Simons van volksgezondheid komt op 27 maart de nieuwe behuizing van het opleidingscentrum voor psychiatrisch verpleegkundigen openen. Höppener zal die gelegenheid aangrijpen om de bewindsman attent te maken op het gebrek aan geld en de moeite die het kost vakkundig personeel te krijgen èn vast te houden.

En dan kampt de WA Hoeve (samen met de hele gezondheidszorg, erkent Höppener) nog met de bureaucratie. „Dan héb je leuke plannen voor zorgvernieuwing, maar voordat die door de bureaucratische