Digibron.nl

Ugly is mijn beste vriendin"

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 18 februari 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 8 (Jongeren)

„Ugly is een van mijn beste vriendinnen", zegt Anna van Teeuwen uit Alblasserdam. En inderdaad: zodra de ezelin Anna opmerkt, stapt zij opgewekt haar hok uit, het weiland in.

Diep zakken de poten van Ugly in de blubber. De geiten, kippen en eenden gaan eerbiedig voor haar opzij. Sinds anderhalf jaar verzorgt de 15-jarige Anna de ezelin. Vrijwel dagelijks loopt ze van haar ouderlijk huis naar de wei van Ugly. Daar voedert ze de ezelin en kamt ze haar bruingrijze vacht.

Vandaag gaat ze voor het laatst, want morgen verhuist Ugly met haar echte bazen, Cor en Yvonne van Kringsen, naar Hardinxveld-Giessendam. Cor en Yvonne vonden het destijds meteen leuk, toen Anna vroeg of zij hun ezelin mocht verzorgen.

Appel

„Hoi Ugly", begroet Anna haar vriendin. Ze klimt over het hek en pakt een appel uit haar tas. Voor Ugly. Ze geeft de ezelin een paar fikse klappen op haar vacht. Terwijl Ugly het Goldenliesje langzaam naar binnen maalt, haalt Anna een borstel tevoorschijn.

Slang

„Ugly is een heel geduldige ezelin. Vorig jaar kreeg ze een kleintje, die was heel bokkig en bijterig, maar wel mooi. Het beestje had een zwarte, krullerige vacht en kreeg de naam Beauty. Hij was in mum van tijd verkocht. Ugly is zo door Cor en Yvonne genoemd, omdat zij heel lelijk was toen ze haar kochten. Ze zag er heel onverzorgd uit, zat vol kale plekken en was broodmager. Ik snap niet dat mensen dieren slecht behandelen".

Met een roze borstel haalt Anna de klitten uit Ugly's vacht, „'s Zomers zet ik er de slang wel eens op. Nu kan dat natuurlijk niet. Dan zou ze meteen stijf vriezen".

Anna is een echte dierenvriend. „Het is ontzettend jammer dat Ugly weggaat. Ik vind het heel gezellig om met dieren om te gaan. Zelf koop ik geen ezel. Op zich kost zo'n beest niet veel, maar de verzorging is wel duur. Misschien ga ik binnenkort langs de manege om te vragen of ik daar een paard mag verzorgen. Hoewel, de wachtlijst voor verzorgers schijnt daar erg lang te zijn".