Digibron.nl

Alsnog akkoord over toekomst Volvo Car

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 28 augustus 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 13 (Financiën en Economie)

DEN HAAG (ANP) - De raad van bestuur van Volvo Car lijkt bereid alsnog een akkoord over de toekomst van deze Nederlandse personenautofabriek met de (nieuwe) aandeelhouders te ondertekenen. Het is onduidelijk in hoeverre die aandeelhouders tegemoet zijn gekomen aan de eis van de raad van bestuur om de bevoegdheden van deze raad duidelijk vast te leggen. '

Volgens eerdere afspraken tussen alle bij de fabriek betrokken partijen zou voor 1 september een zogeheten "company relations agreement" gesloten moeten worden. Ingewijden in Den Haag, bij vakbonden en bij de onderneming gingen er gisteren van uit dat die datum alsnog gehaald wordt. Op 16 augustus maakten de vakbonden bekend dat de raad van bestuur grote bezwaren had tegen de overeenkomst zoals die toen luidde.

Volvo Car moet in de toekomst zowel auto's van het merk Volvo als van het merk Mitsubishi gaan produceren. Het Zweedse Volvo-concem heeft al een belang van 30 procent in de Nederlandse fabriek. Het Japanse concern Mitsubishi zal een belang van 33 procent krijgen doordat de Nederlandse overheid een deel van haar belang van 70 procent aan de Japanners verkoopt.

De nieuwe aandelenverhouding zal gepaard gaan met nieuwe zeggenschapsverhoudingen. Bij Volvo Car is nu veel macht geconcentreerd bij de commissarissen, maar in de toekomst zullen de (nieuwe) aandeelhouders meer greep krijgen op de onderneming. De raad van bestuur van Volvo Car vreesde daardoor een speelbal te worden van de aandeelhouders. Duidelijke afspraken over de toekomst van de fabriek en de bevoegdheden van de directie in de "company relations agreement" moeten die vrees wegnemen.

„PUUgewalst"

De vakbonden toonden zich in een brief aan minister Andriessen bevreesd dat Volvo Car in de toekomst „platgewalst zou worden tussen de belangen van Volvo Zweden en Mitsubishi, zeker na 1998". Na dat jaar zou de overheid ook haar resterende aandelen kunnen verkopen aan Volvo en Mitsubishi.

De vakbonden willen garanties dat Volvo Car zelfstandig auto's blijft ontwikkelen en niet verwordt tot een assemblagefabriek. Ze hebben al moeten slikken dat voor de in Nederland gemaakte Volvo-personenwagens een aparte (Zweedse) verkoopmaatschappij wordt opgericht die los*-^ staat van Volvo Car. Wel zou Volvo • Car een ontwikkelingsafdeling in Helmond en een produktiemaatschappij in Bom blijven omvatten.