Digibron.nl

Visserij kan voedsel in arme landen brengen''

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 17 oktober 1986
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Onbekend)

WAGENINGEN — Minister drs. P. Bukman voor ontwikkelingssamenwerking wil de Nederlandse visserij rechtstreeks inschakelen bij het verhogen van de hoeveelheid vis in het voedselpakket voor ontwikkelingslanden. De bewindsman verklaarde dit donderdag tijdens een discussiedag in Wageningen over de betekenis van vis en visserij voor de voedselvoorziening in de ontwikkelingslanden. Gisteren was het door de VN vastgestelde Wereld Voedseldag.

Drs. D. J. Langstraat van het produktschap voor Vis en Visprodukten betwistte Bukman's plannen. Als mede-inleider pleitte Langstraat voor export van Nederlandse vis als voedselhulp, export van Nederlands management en technische kennis door de vorming van joint-ventures met ontwikkelingslanden waarin Nederland een meerderheidsaandeel dient te hebben. Tevens bepleitte hij de export van oude Nederlandse schepen naar ontwikkelingslanden, omdat deze beter zouden zijn dan wat door deze' landen nieuw kan worden gebouwd.


Hoewel de Verenigde Naties en het Nederlandse ontwikkelingsbeleid gericht zijn op de ontwikkeling van kleinschalige (ambachtelijke) visserij, stelde Langstraat dat invloed van zijn Produktschap (grootschalig) niet automatisch „kapitalistische uitbuiting" betekent.

Trawlers
De discussie binnen het symposium spitste zich toe op de leverantie door Nederland van tweedehands trawlers aan India en Peru. Het eerste land betrok in de periode 1976-1979 al eens vissersschepen uit ons land, maar de toenmalige minister voor ontwikkelingssamenwerking. De Koning, maakte hier een einde aan toen deze schepen een bedreiging bleken te vormen voor ambachtelijke kustvisserij. India heeft nu opnieuw belangstelling voor Nederlandse schepen evenals Peru, zo deelde een vertegenwoordiger van de Novib mee.
Bukman wil leverantie niet bij voorbaat uitsluiten. Als deze landen kuimen aantonen dat ontwikkeling van diepzeevisserij past in hun nieuwe visserijbeleid, dan dienen meer ontwikkelde landen niet te zeggen dat dat niet past in hun ontwikkelingsbe leid. We mogen de grootschalige visserij niet reserveren voor ontwikkelde landen, aldus Bukman.