Digibron.nl

Weer problemen rond Nagomo-Karabach

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 23 november 1988
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 6 (Onbekend)

MOSKOU — In de zuidelijke Sowjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn gisteren nieuwe moeilijkheden ontstaan rond Nagorno-Karabacli, een Armeense enclave die zicli van Azerbeidzjan af wil scheiden en aan wil sluiten bij Armenië. De plaatselijke vertegenwoordiger van het centrale gezag in Moskou zag zich genoodzaakt een zitting van de Opperste Sowjet van Armenië te onderbreken om de gemoederen in het naburige Azerbeidzjan niet verder te verhitten.

Kremlin-vertegenwoordiger Arkadi Wolski vertrok onmiddellijk naar Stepanakert, de hoofdstad van NagomoKarabach, nadat de zitting van de Opperste Sowjet was afgebroken, aldus een redacteur van het officiële persbureau Armenpress. De redacteur, die niet bij naam genoemd wilde worden, maakte melding van antiArmeense ongeregeldheden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe en verscheidene andere steden in Azerbeidzjan.

Volgens berichten uit Bakoe waren daar tienduizenden mensen op de been die de vrijlating van wat ze noemden „de Helden van Soemgait" eisten. Bij etnische onlusten in de Azerbeidzjaanse stad Soemgait kwamen in februari ten minste 32 mensen om het leven, onder wie 26 Armeniërs. Afgelopen zaterdag meldden Armeense activisten in Moskou dat een Azerbeidzjani voor zijn aandeel in de onlusten ter dood was veroordeeld.

Aleksei Mannonikov van het dissidentenblad Glasnost in Moskou meldde dat ook in Kirovabad en Nachitsjevan grote demonstraties gaande waren. In Bakoe werd gestaakt in fabrieken en bij het openbaar vervoer. Groepen demonstranten zouden zijn opgetrokken naar de Armeense wijk van de stad, aldus Mannonikov.

Hongerstaking

Nagomo-Karabach heeft een overwegend Armeense bevolking. Het gebied werd in 1920 bij Azerbeidzjan gevoegd, maar de christelijke Armeniërs voelen zich door de islamitische Azerbeidzjani onderdrukt. Sinds februari ageert de bevolking voor aansluiting bij Armenië, maar die eis is door Azerbaidjan en door hoogste gezagsorganen in Moskou afgewezen.

In Tbilissi, in de Sowjetrepubliek Georgië, hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de voorgestelde grondwetswijzigingen van Gorbatsjov. Dat is uit dissidente bron in Tbilissi vernomen. Volgens de bron zijn 62 mensen in hongerstaking gegaan. Aan het einde van de avond bevonden zich naar verluidt nog circa 1500 mensen voor het regeringsgebouw in Tbilissi.

Zij zwaaiden met Georgische vlaggen en droegen spandoeken met teksten als "de Sowjet-Unie is een gevangenis voor de volken" en "Leve een onafhankelijk Georgië". In de hoofdstad zouden behalve politieagenten ook militaire eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken op de been zijn.

Compromis

Het parlement van de republiek Letland heeft gisteren het voorstel dat de republiek aan de Oostzee een vetorecht zou krijgen over beslissingen die in Moskou genomen zijn, van de hand gedaan. De 320 leden van het parlement in Riga besloten evenwel hun pogingen voort te zetten om de leiding van de Sowjet-Unie er van te overtuigen dat voorgenomen veranderingen in de federale grondwet de rechten van afzonderlijke republieken kunnen aantasten, zo hebben journalisten in de hoofdstad van Letland gemeld.