Digibron.nl

Syrië vindt Israëlische eisen onaanvaardbaar

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 7 augustus 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 8 (Binnenland/Buitenland)

DAMASCUS (AFP) - De voorwaarden die Israël stelt met betrekking tot het vredesproces zijn onaanvaardbaar. Dit heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken, Farouk al-Chareh verklaard, zo heeft het Syrische persbureau Sana gisteravond gemeld.

Om een rechtvaardige en alomvattende vrede te bereiken, moeten „alle bezette Arabische gebieden, Jeruzalem, de Golan, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, in hun geheel worden teruggegeven aan hun Arabische eigenaars", aldus de minister.

Volgens Chareh moeten de resoluties van de Verenigde Naties op grond waarvan volgens plan in oktober een vredesconferentie over het Midden-Oosten bijeengeroepen zal worden, „compromisloos worden toegepast op alle fronten, ook wat betreft Jeruzalem en de Golan".

Wie de Palestijnen op die conferentie vertegenwoordigt, is een zaak van het Palestijnse volk, waarover Israël niets heeft te vertellen, aldus Chareh. Israël heeft als voorwaarde voor deelname aan de conferentie gesteld dat er geen leden van de Palestijnse Bevrijdingsbeweging PLO in de Jordaans-Palestijnse delegatie zitten, geen inwoners van Oost-Jeruzalem en ook geen Palestijnen die in ballingschap leven. De minister zei dit tijdens een bijeenkomst van de ministeriële conferentie van islamitische landen in Istanboel, aldus het Syrische persbureau. WeglopCtl

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, heeft de haviken in zijn kabinet beloofd dat hij zal weglopen uit de vredesconferentie over het Midden-Oosten als Syrië tijdens die conferentie vasthoudt aan zijn eis dat Israël de Golan-hoogvlakte moet teruggeven. Jossi Ahimeir, een van Sjamirs naaste medewerkers, zei de berichten niet te kunnen bevestigen. Wel zei hij dat de premier „vastbesloten" is „erop te blijven hameren dat de Golan-hoogvlakte een integraal deel van Israël blijft".

Gisterochtend wees de stafchef van het Israëlische leger, generaal Ehud Barak, er nog op dat de hoogvlakte van Golan strategisch belang voor Israël heeft. Israël veroverde de Golan op Syrië in 1967 en annexeerde het gebied in 1981. Generaal Barak meent dat Syrië „altijd de voornaamste vijand van Israël zal blijven. De Syrische president, Hafez al-Assad, ziet de realiteit onder ogen en weet wat hij kan krijgen binnen de internationale context en gezien de kracht van het Israëlische leger".

Voorwaarden verworpen

Voorzitter Jasser Arafat van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft gisteren de voorwaarden verworpen die de Verenigde Staten en Israël aan een Palestijnse deelname aan de voorgenomen vredesconferentie voor het Midden-Oosten hebben gesteld. Arafat is in principe akkoord met het voornemen om een conferentie te houden, maar verwerpt de eisen van Israël dat de PLO en Palestijnen uit Oost-Jeruzalem buiten het overleg worden gehouden, aldus een bericht van het Palestijnse persbureau WAFA.

„(De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James) Baker heeft verklaard dat hij garanties zou geven aan alle partijen die aan deze vredesconferentie deelnemen, maar hij heeft daarbij geen moment gedoeld op het Palestijnse hoofdkwartier, dat een essentiële partner in het vredesproces is", aldus Arafat. De PLO-leider verwees met deze woorden naar de weigering van Baker, die net zijn zoveelste missie naar het Midden-Oosten achter de rug heeft, om te praten met PLO-vertegenwoordigers.